103

GroenLinks zet nieuw btw-plan op losse schroeven

Jesse Klaver wil vergroening van het belastingstelsel en aanpak belastingontwijking in plaats van verhoging van het belastingtarief

GroenLinks heeft zich fel tegenstander verklaard van een verhoging van het btw-tarief voor een aantal diensten. De partij wil vergroening van het belastingstelsel en beleid tegen belastingontwijking. Woensdag gaat de Tweede Kamer in debat over de belastingvoorstellen van het kabinet. Voor een deel van het nieuwe belastingpakket is het belangrijk dat er een meerderheid is in de Eerste Kamer voor het plan. GroenLinks gaat niet akkoord met een hoger btw-tarief voor alles behalve eten en daarom lijkt ook in de Eerste Kamer geen meerderheid te zijn.

Jesse Klaver:

Verhoging van de btw is een botte maatregel met veel ongewenste effecten. Die maakt het openbaar vervoer, medicijnen, cultuur en arbeidsintensieve diensten zoals kleermaker, fietsenmaker en schoenmaker veel duurder.

De GroenLinks-fractievoorzitter wil dat het kabinet werk maakt van vergroening en de aanpak van belastingontwijking omdat daar volgens hem nog stappen te maken zijn, en hij gelooft dat PvdA, D66, CU en GroenLinks daar, weliswaar op een eigen manier, voor pleiten.

Vier van de partijen die aan tafel zitten, pleiten daar op een of andere manier voor in hun verkiezingsprogramma. Het moet mogelijk zijn daar stappen te zetten.

Zie ook:KNVB: ‘Sporten wordt onbetaalbaar door hoog btw-tarief’

Volkskrant: Btw-plan lijkt onhaalbaar wegens uitblijven steun

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (103)