Laatste update 14:43
30

GroenLinks zij aan zij met boeren tegen CETA

GroenLinks is een gelegenheidscoalitie aangegaan met Nederlandse boeren tegen het handelsverdrag CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement), dat de EU met Canada heeft gesloten. Dat meldt GroenLinks-leider Jesse Klaver vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Zowel de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) als de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vrezen voor oneerlijke concurrentie door het handelsverdrag. Keimpe van der Heide van de NAV stelt in Buitenhof dat het verdrag de Europese markt opent voor Canadese producten die niet aan dezelfde eisen voor bijvoorbeeld dierenwelzijn, hormonen of duurzaamheid hoeven te voldoen.

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver zijn boeren de afgelopen jaren gedwongen tot schaalvergroting omdat zij geen eerlijke prijs kregen voor hun waren. Het tegenhouden van CETA betekent volgens hem winst voor zowel de boeren als het klimaat. Hij hoopt een meerderheid van de tweede Kamer te kunnen overtuigen om tegen het verdrag te stemmen. Ook het Europese Hof van Justitie kan mogelijk nog ingrijpen.

Afbeelding: screenshot Buitenhof

Geef een reactie

Laatste reacties (30)