Laatste update 15:54
149

Groep mannen verdacht van voorbereiding grote aanslag in Nederland

Update vrijdag 15:50:

Omroep Gelderland meldt dat de politie materiaal heeft aangetroffen waaruit blijkt dat de verdachten een eind op weg waren met hun moorddadige plannen:

Bij de doorzoekingen van de woonadressen van de verdachten is beslag gelegd op aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten en 100 kilo kunstmest, mogelijk geschikt voor een autobom.

Update: De politie heeft donderdag zeven mannen aangehouden die worden verdacht van het beramen van een grote aanslag in Nederland. Bij die aanslag hadden de mannen volgens Justitie gebruik willen maken van onder meer bomgordels en een autobom. Bij Pauw was universitair docent terrorismebestrijding Bart Schuurman te gast om te spreken over de laatste ontwikkelingen. Ook burgemeester van Weert Jos Heijmans staat telefonisch Jeroen Pauw te woord. De verdachten zijn aangehouden op een vakantiepark in Weert. Jeroen Pauw wilde weten of de aanslag zich wellicht richtte op de kermis die dit weekend van start gaat.

Eerder:
Drie Arnhemmers, twee Rotterdammers, een man uit Vlaardingen en een man uit Huissen zijn aangehouden omdat ze een terroristische aanslag in Nederland zouden voorbereiden. Dit meldt Omroep Gelderland. De jongste verdachte is 21 jaar oud, de oudste 34 jaar. Met het oppakken van de groep, in Arnhem en Weert, is een grote aanslag voorkomen, zegt het Openbaar Ministerie (OM). Het vermoedelijke doelwit van de mannen was een evenement. Het OM gaat er vooralsnog van uit dat ze met bomvesten en kalasjnikovs hun doel wilden bereiken. Op een andere plek zou een autobom tot ontploffing worden gebracht. Om welk evenement het gaat is nog niet duidelijk.

De 34-jarige man, die oorspronkelijk uit Irak komt, wordt gezien als de leider van de operatie. Vorig jaar werd hij nog veroordeeld vanwege zijn voornemen naar het toenmalige IS-kalifaat af te reizen. Twee anderen uit de groep zijn voor hetzelfde vergrijp veroordeeld. In april van dit jaar begon het OM al met een strafrechtelijk onderzoek naar de leider, wat resulteerde in de gebeurtenissen van vandaag. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zegt dat het past in het huidige dreigingsniveau. ‘De kans op een aanslag in Nederland is reëel,’ zei hij tegen het RTL Nieuws.

Cc-foto: Shirley de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (149)