25

Grond Afrikaanse boeren onteigend voor buitenlands geld

Tienduizenden ontheemd. Voordelen van hogere voedselproductie komen ontwikkelingslanden niet ten goede 

Kleine boeren in Afrikaanse en andere ontwikkelingslanden worden op grote schaal onteigend omwille van grote, vaak buitenlandse investeerders. Hun eigen overheden blijken vaak ‘opeens’ eigenaar te zijn van het vruchtbare land dat zij al generaties bewerken en op een dag horen zij dat dat land voor de komende decennia is verpacht aan bijvoorbeeld de Libische dictator Muammar Khaddafi. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Times woensdag.

Volgens de Verenigde Naties en de Wereldbank zou het op deze manier ‘leasen’ van het land ook positieve effecten kunnen hebben, zo schrijft de New York Times. Grote investeerders zouden moderne, intensieve landbouw kunnen introduceren en zo helpen het voedseltekort te bestrijden. 

Critici noemen dit echter een nieuwe vorm van koloniaal landjepik dat hele dorpen verwoest, waardoor tienduizenden boeren ontheemd raken en nieuwe massa’s landloze armen worden gecreëerd. Het voedsel dat geproduceerd wordt heeft bovendien in de meeste gevallen toch een bestemming ver buiten het continent.

Lees het hele verhaal bij The New York Times: African farmers displaced, as investors move in

Foto-cc: Oxfam Novib

Geef een reactie

Laatste reacties (25)