Laatste update 20:57
20

Grondlegger internet heeft plan om macht Google en Facebook te breken

Sir Tim Berners-Lee, een van de bedenkers van het World Wide Web, het tegenwoordige internet, ziet mogelijkheden een internet-revolutie te beginnen. Het doel hiervan is om de enorme invloed van Google en Facebook te breken, legt hij uit in een interview met de Independent. ‘Ik geloof dat we vandaag de dag een kritiek omslagpunt hebben bereikt, en dat een krachtige, positieve verandering mogelijk is en nodig.’

Berners-Lee werkt sinds een aantal jaren met andere programmeurs van het Massachusetts Institute of Technology aan een open-source project om de kracht van individuen op internet te herstellen. De naam van dit idee is Solid. Het verschil met tech-reuzen als Google is dat informatie over de gebruiker altijd van de gebruiker blijft, in plaats van het huidige model waarbij je als sociale media gebruiker al je persoonlijke informatie in handen geeft van een bedrijf. Precies andersom, dus.

‘Solid is een platform dat is gebouwd om op het huidige web te functioneren. Het geeft iedere gebruiker een keuze over de vraag waar data wordt opgeslagen, welke mensen of groepen toegang hebben tot bepaalde elementen en welke apps je gebruikt. Het geeft jou, je familie en collega’s de mogelijkheid met elkaar te verbinden en data te delen met iedereen. Het laat mensen tegelijkertijd data bekijken op verschillende apps,’ legt hij uit in een blog. Hoewel de aversie onder veel mensen tegen platforms als Facebook erg groot is heeft dat bedrijf, samen met Google, invloed op zo’n driekwart van al het internetverkeer.

Cc-foto: Campus Party Europe

Geef een reactie

Laatste reacties (20)