14

Groningen kan 1100 aardbevingen verwachten in nabije jaren

Oud-hoogleraar adviseert de gaskraan verder dicht te draaien ...  Verlagen van de productie zou de huiseigenaren de kans bieden om hun huizen te verstevigen

Groningen moet zich schrap zetten voor nog ruim 1100 aardbevingen de komende jaren. Dat zegt Jacques Hagoort, oud-hoogleraar van de TU Delft in Dagblad van het Noorden.

De oud-hoogleraar reservoirtechniek in Delft:

Hoe je het ook wendt of keert, die ruim 1100 aardbevingen komen er nog, ongeacht het productievolume. Daar kunnen de Groningers maar beter rekening mee houden.

De voorspelling is gebaseerd op drie berekende scenario, om zo te achterhalen hoeveel aardbevingen te verwachten zijn bij drie verschillende productieniveaus. 

Hoe meer gas uit het veld is gehaald, hoe lager de gemiddelde druk en dus hoe groter het totaal aantal aardbevingen.

De deskundige zegt dat het hoog tijd is om de gaskraan verder dicht te draaien.

Maar dan moet die productievermindering wel substantieel zijn, de gaswinning moet aanzienlijk lager dan de door minister Kamp voorgestelde verlaging van 42,4 naar 39,4 miljard kuub per jaar. Dat is flauwekul en zet nauwelijks zoden aan de dijk.”

Een lagere productie zou Groningen tijd gunnen om de huizen te verstevigen omdat het aantal bodemschokken per jaar flink afneemt, en de gasproductie langer doorgaat.  

DvhN:Nog 1100 aardbevingen te gaan

Cc-foto: Antoonsfobar

Geef een reactie

Laatste reacties (14)