45

Groningen: Nieuwe baan Rehwinkel bestaat wel

Burgemeester Rehwinkel (Groningen, PvdA) gaat vrijwilligerswerk doen in Barcelona, met behoud van wachtgeld ... AD: 'Hij heeft de functie zelf verzonnen'

Burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) van Groningen lijkt het helemaal bedacht te hebben: per 1 november legt hij zijn functie neer om in Barcelona aan de slag te gaan als ‘speciaal vertegenwoordiger’ van een internationale organisatie, UCLG, die lokale overheden bijstaat in crisissituaties. Het AD meldde dat die baan een verzinsel is, Groningen ontkent dat.

Update 21:45

De NOS meldt:

Vertrekkend burgemeester Rehwinkel van Groningen kan in november toch aan de slag in Barcelona. Dat meldt de gemeente Groningen. (…) De UCLG, een internationale organisatie die lokale overheden in crisissituaties bijstaat, bevestigde dat de burgemeester van Groningen was benoemd om leiding te geven aan een onderzoeksgroep op het gebied van lokale overheden en rampenbestrijding.

Eerder:
Het zou om een onbetaalde functie gaan, maar Rehwinkel krijgt, tot woede van de Groningse gemeenteraad, gewoon een half jaar wachtgeld. Het AD nam contact op met het hoofdkantoor van UCLG en wat blijkt: de functie bestaat niet.

Het AD meldt dat Rehwinkel de baan min of meer zelf heeft verzonnen. Niet alleen kennen ze de functie in Spanje niet, ze rekenen ook niet op Rehwinkels komst. Bovendien is er in Barcelona, ook op de lange termijn, geen bureau of kantoorruimte voor hem beschikbaar. UCLG-leden voeren doorgaans hun taken vrijwillig uit vanuit hun eigen standplaats als burgemeester, wethouder of andere gemeentelijke functie.

Op 3 oktober schreef Rehwinkel op zijn Facebookpagina dat hij bij een congres in de Marokkaanse hoofdstad Rabat benoemd is tot ‘Special Representative on Local Government Disaster Management. Tegenover het AD verklaart Marie Laure Roa, van het hoofdkantoor van UCLG, dat Rehwinkel helemaal niet benoemd is door de UCLG.

Hij heeft zelf voorgesteld te gaan onderzoeken of zoiets mogelijk is. Wij hebben er ook niets over gepubliceerd omdat er neits concreets is.

NRC nuanceert de berichtgeving in het AD:

Onze binnenlandredacteur Wubby Luyendijk nuanceert de berichtgeving van het AD. Volgens haar heeft Rehwinkel in de gemeenteraad verklaard dat de baan nog niet bestaat en dat hij de mogelijkheden bekijkt om de functie in te vullen. “Op termijn zal die baan er gewoon kunnen zijn.” […] Aan Rehwinkel zou alleen zijn gevraagd de haalbaarheid van het oprichten van een centrum voor voorbereiding en respons bij rampen te beoordelen. Daarvoor zou hij niet naar Barcelona hoeven. Rehwinkel is volgens zijn woordvoerder op vakantie en wil niet inhoudelijk reageren, zo schrijft de krant.

Rehwinkel heeft, volgens het Dagblad van het Noorden, de rekening van de cursus Spaans (3150 euro), in voorbereiding op zijn niet-bestaande vrijwilligersbaan, ook nog eens bij de gemeente gedeclareerd.

AD: Rehwinkels baan in Barcelona bestaat niet

Geef een reactie

Laatste reacties (45)