Dat de problemen in Groningen zolang kunnen voortduren komt onder meer door de lange kabinetsformatie. Dat zegt premier Rutte in het tv-programma Buitenhof. Vrijdag gaf hij indirect de Groningers er zelf nog de schuld van, door te wijzen naar ‘regionale partijen’ die moesten verklaren waarom er nog steeds geen nieuwe regeling is voor de schade-afhandeling. Daar komt hij nu op terug. Groningen heeft in oktober namelijk al een voorstel naar Den Haag gestuurd, maar daar tot op heden geen reactie op ontvangen. Ofwel: de schuld ligt bij Rutte. “Als minister-president ben ik de eerst aan te spreken persoon”, zegt hij nu.

Rutte belooft ook in Buitenhof dat er zo snel mogelijk een schadeprotocol komt waarin staat onder welke voorwaarden mensen in aanmerking kunnen komen voor een schadevergoeding, hoe en waar schade te melden en door wie de claim dan wordt afgehandeld. Rutte zegt niet binnen welke termijn het protocol er zal zijn, maar wel dat het geen maand meer gaat duren. “Het wordt binnen enkele weken.”

Het oude protocol is ingetrokken omdat de NAM daar zelf te veel invloed op had. Voor 1 juli zou er een nieuw protocol moeten zijn, maar dat is er nog niet. Nieuwe schades worden wel opgenomen, maar niet afgehandeld. Daarnaast zijn er ook duizenden oudere claims die nog niet beoordeeld zijn.

Afgelopen maandag werd Groningen weer getroffen door een zware aardbeving, waarna wederom bleek dat er geen goed schadeprotocol is. “et is niet alleen een zaak van de Rijksoverheid, maar ook de regionale partijen. Gezamenlijk moeten we daar nu snel uit zijn”, zei Rutte hierop. De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar(SP), reageerde verbijsterd:

Het was de minister-president die maanden aan het onderhandelen was over een nieuwe coalitie. Dat is zijn goed recht, maar daardoor wachten de Groningers wel nog steeds op een schadeafhandeling. Daar moet je mij niet de schuld van gaan geven, en ook niet de Groninger Bodem Beweging, het Gasberaad of andere bestuurders uit Groningers. Die vertraging is er maar door één ding gekomen, en dat is door de kabinetsonderhandelingen.

Daarover zegt Rutte nu: “Wij hebben nationaal een schuld aan #Groningen. Niet alleen om het geld, maar omdat Groningers het gevoel hadden dat de overheid er niet voor hen was.” Saillant hoe de premier het overigens over “het gevoel” heeft in plaats van de feitelijke werkelijkheid: de regering was er inderdaad niet voor hen.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)