14

Groningers krijgen geld voor in waarde gedaalde woningen

Rechter verplicht NAM om direct te betalen voor de schade veroorzaakt door aardgasboringen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet van de rechtbank in Assen Groningers vooraf betalen voor de waardedaling van hun huizen die in het aardbevingsgebied liggen.

De rechtszaak is aangespannen door de stichting Waardevermindering voor Aardbeving Groningen (WAG), een verzameling van woningcorporaties en particuliere huiseigenaren. 

De stichting eist schadevergoeding voor de woningen die als gevolg van de aardgasboringen in Groningen schade hebben opgelopen. Volgens de WAG gaat het om ongeveer 100.000 woningen die 1 miljard euro minder waard zijn. Per woning kan er tussen de 10.000 en 20.000 euro aan schadevergoeding geëist worden. De NAM erkent de schade maar wil enkel uitkeren wanneer de desbetreffende woning verkocht wordt. De Groningse woningbezitters vrezen dat ze door de schade hun woning moeilijker verkocht krijgen en dus hun schadevergoeding mislopen. 

De rechtbank in Assen stelt de woningeigenaren in het gelijk. De waardedaling van de woningen zou – ondanks eventuele schommelingen in de huizenmarkt – blijvend zijn. “In jurisprudentie van de Hoge Raad is herhaaldelijk uitgemaakt dat de aard van de schade zoals hier aan de orde, dus schade bestaande uit waardevermindering van onroerend goed, zich er op zichzelf niet tegen verzet dat deze schade wordt vastgesteld ongeacht verkoop.” aldus de rechtbank.

De NAM laat weten ‘kennis genomen te hebben van de uitspraak en zich te gaan beraden op eventuele vervolgstappen’. De aardoliemaatschappij heeft drie maanden om in hoger beroep te gaan. 

De PvdA ondersteunt de uitspraak van de rechter en vindt dat de bewoners zo snel mogelijk uitbetaald moeten worden. Het Kamerlid Jan Vos twitterde net na het nieuws: “De NAM moet het vonnis van de rechtbank naleven, bewoners van Groningen moeten na alle ellende niet op hun geld hoeven te wachten”. Ook verklaart Vos dat de uitbetaling – mits het bij de huidige sommen blijft – ‘uitvoerbaar is’. 

cc foto: Tori Rector 

Geef een reactie

Laatste reacties (14)