Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groningers starten petitie tegen houtkachels

  •  
23-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  
houtkachel

© cc-foto: MegLearner

Omwonenden van de Noorderhaven in Groningen zijn een petitie gestart tegen de fijnstof en rookoverlast afkomstig van de houtkachels van woonbootbewoners. Zij roepen de gemeente op om maatregelen te nemen. Dat meldt RTV Noord.
"‘De rook waait bij ons naar binnen. Soms brandt het je gewoon in de ogen’, zegt Carolien. Ze is de petitie gestart die inmiddels zestig keer is ondertekend. ‘Ik ben eigenlijk helemaal geen klager. Maar we maken ons écht zorgen over onze gezondheid.’ Om de overlast van de houtkachels te beperken houden omwonenden vaak hun ramen gesloten. ‘Vanaf het einde van de zomer tot het einde van de lente zijn de ramen dicht. En als je ze open doet, stinkt het écht’, zegt Carolien."
In de petitie wordt onder meer gewezen op de stoffen die vrijkomen bij het verbranden van hout, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide, en de schadelijke gevolgen daarvan voor de gezondheid.
Twee maanden geleden introduceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een ‘ stookalert ’. Bij ongunstige weersomstandigheden en een slechte luchtkwaliteit raadt het RIVM mensen af om hout te stoken in open haarden, houtkachels of vuurkorven. Vooral kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten hebben te lijden onder houtrook.
cc-foto: MegLearner
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.