Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gronings raadslid in Rusland opgepakt om 'homopropaganda'

  •  
22-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Poetin_Gay_Elmada_300.jpg
UPDATE Proces van de baan ... GroenLinks-raadslid Kris van der Veen was in Moermansk voor film over homo-emancipatie
Het Groningse raadslid Kris van der Veen is in Rusland opgepakt wegens propaganda van homoseksualiteit. Hij moet maandagmiddag voor de rechtbank verschijnen. Dat meldt RTL Nieuws.
Update 14.50 Het proces tegen raadslid Van der Veen en drie andere Nederlanders die in Rusland werden opgepakt voor ‘homopropaganda’ is van de baan. Volgens een mensenrechtenadvocate die in de rechtbank aanwezig is, wordt de zaak niet in behandeling genomen, meldt RTL Nieuws.
Eerder Van der Veen is raadslid voor GroenLinks. Volgens RTL was hij in de Noord-Russische stad Moermansk om een film op te nemen over de emancipatie van homoseksuelen.
Het raadslid meldt op Twitter dat hij kort voor vertrek naar Nederland werd opgepakt door de politie. Inmiddels is het raadslid weer op vrije voeten in afwachting van de rechtsgang.
RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens denkt dat de Russische autoriteiten Van der Veen op basis van visum- of registratieregels willen beboeten of uit willen zetten.
KrisvanderVeen_Tweet
Naast het GroenLinks-raadslid zijn nog drie andere Nederlanders opgepakt in Rusland op verdenking van ‘homopropaganda’. Dat heeft de fractievoorzitter van GroenLinks in de Groningse gemeenteraad gezegd. Ook zij moeten maandag voor de rechter komen. Ze zoeken nu naar een geschikte advocaat. Het viertal krijgt ondersteuning van het Nederlandse consulaat en leden van de homobeweging in Moermansk. Moermansk heeft een stedenband met de gemeente Groningen, aldus RTL. 
Foto voorpagina cc: Elmada

Meer over:

leven, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.