15

Gronings studentencorps mag ondanks misstanden ontgroening organiseren

Vindicat, het Groningse studentencorps dat de afgelopen jaren meermaals in opspraak is gekomen vanwege misstanden tijdens de ontgroening, mag ook komend schooljaar weer een ontgroening organiseren. Dat heeft de commissie Sitalsing, een speciaal opgerichte commissie, besloten.

De accreditatie om een ontgroening te kunnen houden is afgegeven onder “strikte voorwaarden”. Zo wordt de ontgroening die eind augustus en begin september wordt gehouden nadien geëvalueerd. Het geheimhoudingscontract dat leden voorheen moesten ondertekenen, is afgeschaft. Overtreding van dat contract leverde een onmiddellijk opeisbare boete van 25.000 euro op.

Vindicat kwam onder meer in opspraak omdat een ouderejaars met zijn schoen op het hoofd van een eerstejaars stond tijdens de ontgroening. De eerstejaars liep hierdoor hersenoedeem op. Ook ging er een “bangalijst” rond, met een analyse van de vrouwelijke eerstejaars, waarop die vrouwelijke corpsleden beoordeeld en gerangschikt werden op seksuele prestatie.

Of een cultuurverandering überhaupt mogelijk is, zal moeten blijken. Wat wel duidelijk is, is dat de cultuur zo diep verankerd zit, getuige ook deze ingezonden brief in Dagblad van het Noorden oktober vorig jaar. De huidige rector, Stijn Derksen, verklaart aan die krant dat Vindicat wel bereid is tot een cultuurverandering maar niet tot het afschaffen van de groentijd. Dat gaat te ver.

De commissie Sitalsing heeft Vindicat inmiddels met een kleine voldoende beoordeeld. Als de standaarden niet gehaald worden, loopt Vindicat jaarlijks zo’n 30.000 euro aan (studie)beurzen mis. Of Vindicat dat daadwerkelijk in de portemonnee zal voelen, valt te betwijfelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)