Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gronings studentencorps verzwijgt ontgroeningsmishandeling

  •  
13-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
599 keer bekeken
  •  
Groningen stadsgezichten

© GRONINGEN - Exterieur van studentenvereniging Albertus Magnus. ANP XTRA REMKO DE WAAL

De meest recente ophef rond mishandelingen bij het Amsterdamse studentencorps heeft weinig indruk gemaakt in Groningen. Daar zijn bij studentenvereniging Albertus Magnus enkele tientallen studenten onwel geworden na een uit de hand gelopen ontgroeningsritueel, waarbij de aspirant-leden twintig minuten voorovergebogen moesten zitten. Dat meldt de Volkskrant. De vereniging verzweeg de mishandeling voor de universiteit, in strijd met de gedragscode.
"Het voorval deed zich voor tijdens de jongste ontgroeningsperiode van de vereniging, van 20 augustus tot en met 1 september. Aanvankelijk ontkende de vice-praeses van Albertus, Ruben van Rossem, dat er sprake was van een ontgroeningsincident. ‘De combinatie van warmte en veel mensen in een oud verenigingspand zorgt er helaas voor dat soms mensen flauw vallen. Vergelijkbaar met een concert of festival’, luidde zijn verweer."
Na een lange reeks misstanden bij studentenvereniging Vindicat, kondigden de Rijksuniversiteit en de gemeente Groningen in 2016 aan een einde te willen maken aan ontgroeningen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, wel werd er een gedragscode opgesteld waar de corpsen zich aan dienden te houden. Daarin is behalve de plicht voor een veilige omgeving te zorgen, ook opgenomen dat de verenigingsbesturen incidenten direct moeten doorgeven. Dat heeft Albertus Magnus nagelaten, maar volgens de vice-praeses Ruben van Rossem gaat dat alsnog gebeuren nu de mishandeling onverhoopt toch in de openbaarheid is gekomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.