Laatste update 16 september 2016, 07:30
8

Fries zorgbedrijf gebruikt kwetsbare jongeren als schoonmakers

Het zorgbedrijf Woonfoyers in Leeuwarden is in opspraak geraakt omdat kwetsbare jongeren die naar de instelling gaan voor begeleiding worden ingezet als schoonmakers bij een studentencomplex. De werkuren werden als individuele begeleiding gedeclareerd, melden bronnen aan RTL Nieuws.

De eigenaar van het studentencomplex was in de veronderstelling dat professionele schoonmakers ingehuurd werden. een dochteronderneming vna Woonfoyers regelde de transacties. Woonfoyers is eigendom van een directeur en ex-directeur van zorginstelling Alliade, die eerder in opspraak kwam vanwege het inhuren van eigen bedrijven voor andere klussen.

Ook werden er groepsuitjes naar een wokrestaurant als individuele begeleiding gedeclareerd. Cliënten moesten blanco urenbriefjes tekenen, of urenbriefjes waarop zorg stond van begeleiders die ze nooit hadden gezien.

Eerder is er in 2013 aan de bel getrokken door medewerkers van de instelling. Zorgkantoor Friesland startte een dossieronderzoek waaruit blijkt dat er ‘sprake is van een schijn aan onregelmatigheden’. De directeur zelf ontkent dat er fraude wordt gepleegd en stelt dat de problemen van het verleden zijn.

Staatssecretaris Van Rijn heeft de bronnen van RTL Nieuws gevraagd zich te melden bij de Inspectie SZW

cc foto: Ryan Harvey

Geef een reactie

Laatste reacties (8)