Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groningse elitestudenten Vindicat verdoezelen zware mishandeling

  •  
28-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
405 keer bekeken
  •  
vidncat
Na de verbijsterende onthullingen over de seksuele intimidatie praktijken, en het beschermen van de daders, bij het Groningen studenten corps Vindicat is de elitaire vereniging opnieuw in opspraak. Tijdens het zogeheten ‘ontgroenings’-ritueel vorige maand is volgens NRC een aankomend lid dermate zwaar mishandeld dat hij naar verluidt hersenletsel opliep. De universiteit weigert in actie te komen.
"De adviescommissie introductietijden van de universiteit is door Vindicat direct op de hoogte gebracht van de kwestie. Dat bevestigt woordvoerder Gernant Deekens van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij spreekt over een „uitzonderlijk incident” maar laat namens het college van bestuur weten dat dit een „interne kwestie is voor studentenvereniging Vindicat. Ze moeten het zelf afhandelen en oplossen.” Ook als het gaat om geweld? „Ja, dat is de lijn van het college van bestuur.” En aangifte wil het universiteitsbestuur niet doen. De woordvoerder: „Dat is in eerste instantie aan het slachtoffer.”NRC"
De mishandelde jongen is inmiddels toegelaten tot het corps, dat er prat op gaat de elite klaar te stomen voor topfuncties in de maatschappij, en doet er net als de overige leden van de organisatie het zwijgen toe. Na een ‘intern feitenonderzoek’ worden de daders via een interne procedure mogelijk bestraft met interne maatregelen.
Update: Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen heeft er bij het bestuur van Vindicat op aangedrongen dat er aangifte wordt gedaan van de zware mishandeling. Dat deed Den Oudsten een week geleden al in gesprek met de studentenvereniging: ‘Er is toegezegd dat zoiets niet meer zal voorkomen. Ook kijkt het bestuur nog eens goed naar ontgroeningsmethoden, waarbij er risico is op lichamelijk en geestelijk letsel. Dat is niet meer van deze tijd.’
Den Oudsten sprak zich ook uit over het feit dat Vindicat een eigen rechtspraak hanteert: ‘Aangifte ligt in een gesloten gemeenschap, zoals Vindicat, niet voor de hand. Maar het kan niet zo zijn dat hun eigen rechtspraak de regels van de Nederlandse rechtsstaat vervangt.’
Onder: promotieclip van Vindicat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.