Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groot-Brittannië leurt met ernstig verzwakte asielzoeker

  •  
01-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IsaMuazu300.jpg
Nigeriaanse hongerstaker 20 uur rondgevlogen 
De poging tot om een ernstig verzwakte man uit te zetten naar Nigeria heeft in Groot-Brittannië tot beroering geleid. Isa Muazu zou op sterven na dood zijn na honderd dagen hongerstaking. Het vliegtuig waarin hij werd vervoerd mocht in Nigeria niet landen, waarop het uitweek naar Malta. Daar ontstond een ruzie over of het vliegtuig van de landingsbaan gebruik moest maken. Na 20 uur in de lucht kwam de 45-jarige asielzoeker weer aan in het Verenigd Koninkrijk waar hij op een brancard van boord werd gehaald en direct naar het ziekenhuis werd overgebracht.
Een arts had vastgesteld dat hij te ziek was om te reizen, meldt onder andere de BBC. Politici en mensenrechtenorganisaties hebben geprobeerd om de deportatie te stoppen. Muaza zat in vreemdelingendetentie sinds hij in juli asiel had aangevraagd. Hij zou in Nigeria worden vervolgd door de terreurgroep Boko Haram.
Toch werd er alles aan gedaan om Muazu uit te zetten. De Nigeriaan was de enige passagier aan boord van een vlucht die de overheid en daarmee de Britse belastingbetaler tussen de 95 duizend en 110 duizend pond zou hebben gekost, zo’n 115 duizend tot 130 duizend euro, schrijft ook The Guardian
De Britse minister van Binnenlandse Zaken staat door de zaak onder druk, vanwege deze mislukte uitzetting, maar ook omdat ze eerder privévliegtuigen heeft ingezet voor omstreden deportaties, zoals die van de van terrorisme verdachte Abu Qatada.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.