20

Groot-Brittannië wil IS nu ook vanuit Libië bestrijden

Zodra regering van nationale eenheid gerealiseerd is, moeten Britse soldaten militairen in Libië gaan trainen 

Groot-Brittannië hoopt honderden militairen naar Libië te kunnen sturen, zodra het vredesplan dat de Libische strijdende partijen hebben bereikt geratificeerd is en er een Libische regering van nationale eenheid is geïnstalleerd. De nog op te zetten regering is niet geheel onomstreden; een aantal groepen dat zich in het gebied roert, noemt deze illegaal omdat zij geen onderdeel uitmaken van de overeenkomst. Desalniettemin wil Groot-Brittannië zodra de overeenkomst ondertekend is troepen naar het land sturen.

De Britse minister van Defensie, Michael Fallon, verklaart in een interview met Forces TV zo’n 1.000 militairen naar Libië te willen sturen, waar ze soldaten kunnen trainen. Het doel is het gebied te stabiliseren en weerstand te bieden aan IS. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De Britse premier, David Cameron, zegt in een speech:

“Belangrijk is, dat deze overeenkomst betekent dat de internationale gemeenschap zich nu kan verbinden aan een uniforme, representatieve regering in de strijd tegen IS en mensensmokkelaars.”

De Britten voeren in Syrië en Irak al luchtaanvallen uit op IS.

Sinds de val van Kadaffi (2011) woedt in Lbië een burgeroorlog. IS maakt handig gebruik van de situatie; vanuit de havenstad Sirte wordt het gebied uitgebreid.

cc-foto: Defence Images

Geef een reactie

Laatste reacties (20)