23

Groot-Brittannië ziet ‘grootste stakingen sinds jaren ’80’

Protest tegen korten pensioenen breed gedragen, zeggen bonden. Demonstraties bij scholen en overheidsgebouwen.

Honderdduizenden Britse ambtenaren en leraren leggen donderdag het werk neer. Radio 1 noemt het al de grootste staking sinds de jaren ’80. De Britten protesteren tegen forse ingrepen van de conservatieve regering Cameron in hun pensioenen. Ambtenaren moeten meer pensioenpremie gaan betalen, langer doorwerken en uiteindelijk valt het pensioen ook lager uit, volgens de bonden tot wel 15 procent. De regering heeft gezegd dat deze maatregelen hoe dan ook worden doorgevoerd, waarop de bonden tot de 24-uurs-staking zijn overgegaan.

Volgens leiders van vier onderwijsbonden, die samen 750 duizend mensen vertegenwoordigen, worden de protesten breed ondersteund, zo meldt de Britse krant The Guardian. Een derde van de scholen is gesloten en twee derde van de universiteiten geeft geen colleges. De staking onder ambtenaren zal gevolgen hebben voor de uitbetaling van uitkeringen en voor rechtszaken. In Londen zijn verloven van politieagenten ingetrokken en vliegvelden houden rekening met achterstanden bij de immigratiedienst. 

Kritiek is er ook, van de liberale vice-premier Nick Glegg en portefeuillehouder Tessa Jowell van Labour, op het besluit om tot staken over te gaan, terwijl onderhandelingen met de regering nog in gang zijn.

De verantwoordelijke minister Francis Maude houdt intussen vol dat de meeste mensen vooralsnog gewoon naar hun werk zijn gegaan en dat verwachte massastaking uitblijft. De Torie-minister zei op de radio dat het huidige pensioenstelsel onhoudbaar is, omdat steeds minder werkenden voor steeds meer gepensioneerden moeten betalen.

Lees meer bij The Guardian: ‘Hundreds of thousands’ of public sector workers strike

Radio 1: Britten in de ban van massastaking

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (23)