5

‘Grootste aquarium ter wereld huisvest illegaal dolfijnen’

Terwijl het ene land zijn dolfinariums afbreekt, bouwt het andere land een nog groter dolfijnencircus op

Het Marine Life Park in Singapore, het grootste aquarium ter wereld, heeft vorige week de deuren geopend ondanks flinke kritiek van dierenactivisten. Het park huisvest dolfijnen die in het wild zijn gevangen bij de Solomon Eilanden en dat strookt volgens dierenactivisten niet met de internationale verdragen die het land heeft ondertekend.


De dierenactivisten vinden dat de tuimelaars niet voor entertainment doeleinden gebruikt mogen worden. Ook internationale verdragen die Singapore heeft ondertekend stellen dat het land geen beschermde diersoorten of wilde dieren in gevangenschap mag houden. De export van de 25 dolfijnen werd door de rechter echter toch goedgekeurd in het kader van onderzoek en educatie.

Afgelopen vrijdag werden de 25 tuimelaars van de Filipijnen naar Singapore vervoert per vliegtuig. Vlak voor de landing stierf mannetjes tuimelaar Wen Wen. In de tijd dat de groep dolfijnen in gevangenschap zat in Maleisië, stierven ook al twee dolfijnen. Deze keer aan een bacteriële infectie.

De verzorgers van Wen Wen zeggen dat op zijn lichaam al sporen te vinden waren van een haaienaanval dat zou wijzen op een verzwakte fysieke conditie van het dier. Volgens de SPCA, een dierenwelzijnsorganisatie in Singapore opmerkelijk omdat na de dood van de twee dolfijnen de verzorgers zeiden dat de andere dolfijnen, waaronder Wen Wen, in goede gezondheid verkeerden.

De komst van de dolfijnen naar Singapore ligt gevoelig. Steeds meer landen keren zich tegen de gevangenschap van walvisachtigen voor de entertainment industrie. Engeland en Brazilië houden om die reden geen walvisachtigen meer in gevangenschap. Dolfinaria zijn in deze landen afgeschaft. Italië heeft programma’s zoals het zwemmen met dolfijnen afgeschaft en Chili heeft een verbod op het tonen van walvisachtigen voor commerciële doeleinden.

Een bezoekje aan Marine Life Park kost 18 euro. Rijke vakantiegangers kunnen tegen een prijs van 1.500 euro per nacht een luxe ‘Ocean Suite’ boeken van waaruit je uitzicht hebt op het boeiende leven onder water. Het grootste aquarium ter wereld huisvest ruim 800 soorten zeedieren, waaronder hamerhaaien en mantaroggen. De huisvesting van hamerhaaien in Marine Life Park staat ook ter discussie. Het park dacht er in het begin ook over om walvishaaien onder te brengen, maar zag daar toch vanaf.

TodayOnline: Dolphin bound for Marine Life Park dies

cc-foto: MartijnKriens

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)