33

‘Grootste bank in Europa wast Mexicaans drugsgeld wit’

HSBC-afdeling in Mexico sluisde miljarden de legale economie in de VS in, concludeert Amerikaans parlementair onderzoek ... Ondanks risico nauwelijks controle op transacties ... Bank zegt 'sorry'

HSBC wast miljarden dollars van Mexicaanse drugskartels wit via filialen in Mexico en de Verenigde Staten. Dat meldt de NOS dinsdagavond. Een Amerikaanse subcommissie van de Senaat houdt op dit moment een hoorzitting waar directieleden van de HSBC-bank verantwoording moeten afleggen.

De drugsgelden verdwijnen zo in de legale Amerikaanse economie, zegt de subcommissie Binnenlandse Veiligheid van de Amerikaanse Senaat in een rapport.

Met name bij de HSBC-vestiging in Mexico is veel fout gegaan, zegt de subcommissie. Hoewel het land een verhoogd risico kent door de aanwezigheid van de drugskartels, schiet de controle op grote financiële transacties ernstig tekort, schrijft de NOS.

Sommige filialen van de bank hebben volgens het rapport ook Amerikaanse embargo’s geschonden. Er werd zaken gedaan met Iran en via de bank zouden terroristische groeperingen zijn gefinancierd.
HSBC zei voorafgaand aan de hoorzitting in een verklaring op de website van de bank: “We zullen onze excuses aanbieden, deze fouten erkennen, verantwoording afleggen voor wat we hebben gedaan en er alles aan doen om recht te zetten wat verkeerd ging.”

Een topman die verantwoordelijk is voor het toezicht binnen de bank zei tegen de commissie dat hij die functie neerlegt. De topman blijft wel bij HSBC werken.

Meer bij de Britse krant The Guardian: HSBC ‘sorry’ for aiding Mexican drugs lord, rogue states and terrorists

NOS: ‘Grootste bank Europa wast wit’
Foto-cc: Eduardo Meza

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)