Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De grootste dierenmoord aller tijden

  •  
19-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
5478597502_c1e9e6a41c_b
Insecten in Europa zijn de afgelopen jaren op grote schaal aan het verdwijnen. Dat blijkt uit Duits-Nederlands onderzoek. In 27 jaar is maar liefst 75 procent van de insecten in Duitse natuurgebieden verdwenen. In Nederland is dat aantal vermoedelijk net zo groot.
Het is een zeer verontrustende ontwikkeling, zo waarschuwen ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Insecten zijn namelijk erg belangrijk voor het ecosysteem. Professor Hans de Kroon van de Radboud Universiteit:
"Het zijn de bestuivers, ze zijn de voedselbron van onze vogels en van veel zoogdieren. Als daar driekwart van verdwijnt, heeft dat een enorme impact op het ecosysteem en uiteindelijk ook op onszelf. Het zou mij niet verbazen als de teruggang van andere soorten, zoals veel zangvogels, uiteindelijk valt terug te leiden tot wat we hier zien."
Wat de oorzaak is, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk komt het door de invloed van schaalvergroting in de landbouw en het gebruik van pesticiden.
De Britse krant The Guardian roept haar lezers nu op om insecten en hun verhalen te vieren. Lezers kunnen foto’s en verhalen inzenden. Wij nemen daar vast een kleine voorschot op:
cc-foto: Jurgen Otto

Meer over:

leven, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.