Laatste update 05 januari 2016, 10:06
10

Grootste grutters doen plofkip in de ban

Goede voornemens: AH, Jumbo en Lidl stoppen in 2016 met de verkoop van plofkip

Na jaren van campagnevoeren is het volgend jaar dan eindelijk zo ver, de drie grootste supermarktketens – Albert Heijn, Jumbo en Lidl – bannen de plofkip uit het assortiment. Wakker Dier spreekt van een doorbraak met impact: bijna de helft van de Nederlandse kipconsumptie is in één klap plofkipvrij.

De drie supermarkten stappen ieder over op een eigen type kip die wat betreft welzijn tussen plofkip en kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming in zit. Het kippenras heeft een gezonder groeitempo dan de plofkip en krijgt meer ruimte en tijd om te groeien. Deze kippen zijn minder vaak kreupel, hebben minder pijn door voetzweren en hebben minder antibiotica nodig.

Jumbo stelt de hoogste welzijnseisen aan de nieuwe kip. Albert Heijn en Lidl hebben toegezegd vanaf 1 januari alle verse plofkip door de nieuwe kip te vervangen, Jumbo volgt in de tweede week van februari. De overstap geldt echter alleen nog voor verse kip, met de omschakeling voor bijvoorbeeld bewerkte vleeswaren zijn de supermarkten nog bezig. De meeste andere supermarktketens stappen later in 2016 over op betere kip en faseren de plofkip uit. Alleen van supermarktketen Nettorama heeft Wakker Dier nog geen plan mogen ontvangen.

Cc-foto: Ian Southwell, deze Engelse scharrelkip denkt er het zijne van

Geef een reactie

Laatste reacties (10)