24

‘Grootste kinderopvangbedrijf Nederland failliet door overheidsbeleid’

Estro vraagt naar alle waarschijnlijkheid vrijdag faillissement aan ... 1200 banen op de tocht ... Investeerder geïnteresseerd in overname aantal crèches

Het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland lijkt failliet te gaan. In een brief aan klanten staat dat het bedrijf naar alle waarschijnlijkheid vrijdag faillissement gaat aanvragen. Als oorzaak geeft het bedrijf de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en de overheidsbezuinigingen.

Estro heeft in totaal 2800 werknemers in dienst, verspreid over 340 locaties in Nederland.  Het Financieele Dagblad schrijft dat diverse directeuren al zijn opgestapt en dat personeelsleden vrezen voor hun baan. Zo stapte Hans Rijnierse, acht maanden na zijn benoeming tot president-commissaris, op. Tegen het FD verklaart hij:

Als ik geweten had wat ik nu weet, dan had ik er wel drie keer over nagedacht. De feitelijke toestand bij Estro komt niet overeen met mijn verwachtingen.”

Het FD schrijft verder:

Mede-commissaris Hans Hillen, voormalig minister van Defensie, liet donderdag aan het FD weten in functie te blijven. Hij stelt dat Estro vooral te lijden heeft van bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag en van de zwakke economie. Er gaan daardoor minder kinderen naar de crèche. De vraag of het concern extra kapitaal behoeft, laat hij onbeantwoord. Het voortbestaan zou niet in gevaar zijn. Hillen: ‘De organisatie draait bedrijfseconomisch goed.’

Estro zou garant staan voor de opvang van alle kinderen tot eind juli. Ook zou een investeerder bereid zijn een groot deel van de crèches over te nemen. Het is trouwens niet de eerste keer dat Estro aan de rand van de afgrond staat. In 2012 werd het bedrijf al gered van de ondergang door twee private geldschieters: KKR en Bayside. Destijds leed het bedrijf al een verlies van 400 miljoen euro. Om de kosten terug te dringen schrapte het bedrijf in 2013 zo’n 400 banen.

nrcQ: ‘Estro, grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, gaat failliet’  
FD: Kinderopvangbedrijf Estro vraagt faillissement aan

cc-foto: Elvin

Geef een reactie

Laatste reacties (24)