Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grootste ontbossing Brazilië in tien jaar tijd

  •  
24-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
3815923542_1720dddb4c_z
In het afgelopen jaar vond de grootste ontbossing van het Amazonewoud plaats in tien jaar tijd. Tussen de zomer van 2017 en die van dit jaar werden in een gebied zo groot als de provincies Flevoland, Utrecht en Gelderland samen bomen gekapt. Dit zegt de Braziliaanse overheid. Tijdens het dieptepunt van deze eeuw werd in 2004 overigens ruim drie keer zoveel regenwoud vernietigd.
Met de recentelijk gekozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro ziet de toekomst van het regenwoud in het grootste land van Zuid-Amerika er niet bepaald florissant uit. Kap van regenwoud is verboden, maar handhaving van dat verbod is lastig in de praktijk door de uitgestrektheid van het gebied. Om het nog erger te maken, heeft Bolsonaro onlangs opgeroepen om het Braziliaanse milieuagentschap IBAMA op te heffen. Het IBAMA monitort de ontbossing en legt via het Chico Mendes Instituut boetes op aan overtreders. Een afschaffing van dit toezicht maakt het gebied nog kwetsbaarder. Bolsonaro wil het bedrijfsleven de ruimte geven, zelfs in gebieden waar oorspronkelijke bewoners op beschermde plekken wonen.
Cc-foto: Vihh
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.