15

Grootste politieke partij Brazilië breekt met coalitie

Dinsdagavond besloot de grootste politieke partij van Brazilië, de PMBD, uit de regeringscoalitie te stappen. Dat besluit vergroot de kans dat president Dilma Roussef zeer spoedig moet opstappen. Dat meldt de NOS.

Het besluit volgde op een speciaal belegde vergadering door de top van de PMBD. Daarin werd overeengekomen dat de zes ministers van de partij direct hun ontslag zouden indienen. Een week geleden stapte ook al de minister van Sport, George Hilton op, nadat zijn partij – de kleine en tevens regeringspartij PRB – het vertrouwen in de president had opgezegd.

Met het opstappen van de PBMD is de voortdurende politieke crisis is Brazilië compleet. In december werd een afzettingsprocedure tegen president Rousseff gestart. Zij en haar voorganger Lula da Silva worden beschuldigd van corruptie. In het geval van Lula gaat het om betrokkenheid bij het grootste corruptieschandaal dat ooit aan het licht kwam in Brazilië. Semi-staatsoliebedrijf Petrobras ontving voor miljarden aan steekpenningen van bouwbedriven, wat deels werd besteed aan het omkopen van politici.

Rousseff is geen speler in dat schandaal, maar de huidige president wordt er wel van beschuldigd met opzet tekorten in de overheidsbegroting onder de mat te hebben geveegd. Wat het imago van Rousseff ook niet helpt, is dat zij zich openlijk achter Lula heeft geschaard. Niet alleen verklaarde ze openlijk in Lula’s onschuld te geloven, ze bood de oud-president ook een post aan als kabinetschef, waardoor het moeilijker zou worden hem strafrechtelijk te vervolgen.

Als Rousseff inderdaad uit haar ambt gezet wordt, zal zij worden opgevolgd door vicepresident Michel Temer, leider van de PMDB.

cc-beeld: Senado Federal

Geef een reactie

Laatste reacties (15)