Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grootste zeereservaat ter wereld gesticht

  •  
19-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_vis_300
Obama verbiedt in deel van de Grote Oceaan alle commerciële visserij, mijn- en olieontginning
In de Stille Zuidzee is het grootste zeereservaat ter wereld opgericht. Bij presidentieel bevel verbiedt president Obama binnen een enorme ring van zeven paradijselijke eilanden en atollen alle commerciële visserij, mijn- en olieontginning.
In het zuidelijke deel van de centrale Stille Zuidzee wordt het bestaande ‘Pacific Remote Islands Marine National Monument’, een natuurreservaat van 225.300 vierkante kilometer, drastisch uitgebreid tot een gebied van meer dan 2 miljoen vierkante kilometer. De tropische koraalriffen en kwetsbare ecosystemen kunnen zo makkelijker worden beschermd tegen de impact van klimaatverandering en oceanische verzuring, maar vooral tegen exploitatie door de mens.
Tegelijkertijd kondigde de Amerikaanse president de oprichting van een nieuwe taskforce aan die illegale visserij en de zwarte markt van zeevruchten moet aanpakken. Op die zwarte markt zou jaarlijks op wereldschaal 23 miljard dollar aan beschermde vissoorten worden verhandeld. Veel bekende Amerikanen steunen Obama hierin. Zo beloofde onder meer acteur Leonardo DiCaprio 7 miljoen dollar te schenken om de oceanen mee te beschermen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.