16

Grootste zeereservaat ter wereld gesticht

Obama verbiedt in deel van de Grote Oceaan alle commerciële visserij, mijn- en olieontginning

In de Stille Zuidzee is het grootste zeereservaat ter wereld opgericht. Bij presidentieel bevel verbiedt president Obama binnen een enorme ring van zeven paradijselijke eilanden en atollen alle commerciële visserij, mijn- en olieontginning.

Dat meldt De Morgen, die schrijft:

In het zuidelijke deel van de centrale Stille Zuidzee wordt het bestaande ‘Pacific Remote Islands Marine National Monument’, een natuurreservaat van 225.300 vierkante kilometer, drastisch uitgebreid tot een gebied van meer dan 2 miljoen vierkante kilometer. De tropische koraalriffen en kwetsbare ecosystemen kunnen zo makkelijker worden beschermd tegen de impact van klimaatverandering en oceanische verzuring, maar vooral tegen exploitatie door de mens.

Tegelijkertijd kondigde de Amerikaanse president de oprichting van een nieuwe taskforce aan die illegale visserij en de zwarte markt van zeevruchten moet aanpakken. Op die zwarte markt zou jaarlijks op wereldschaal 23 miljard dollar aan beschermde vissoorten worden verhandeld. Veel bekende Amerikanen steunen Obama hierin. Zo beloofde onder meer acteur Leonardo DiCaprio 7 miljoen dollar te schenken om de oceanen mee te beschermen.

Foto CC: Pacific Remote Islands Marine NM

Geef een reactie

Laatste reacties (16)