37

Grootste ziekenhuis Griekenland: Het is hier net Afrika

Operaties worden afgelast ... Tekort aan alles ... Verplegers kopen zelf verbandmiddelen

Het Algemene Ziekenhuis van Nikaia is het grootste hospitaal van Griekenland. Voor het uitbreken van de crisis had de afdeling spoedeisende hulp een capaciteit voor zo’n 2000 mensen per dag.


Nu kampt het ziekenhuis als gevolg van de bezuinigingen met tekort aan alles. Verplegers kopen op eigen kosten verbandmiddelen of ‘lenen’ hulpmiddelen in andere klinieken. Er zijn dagen dat er geen injectienaalden zijn. Te zien is hoe het besluit aankomt dat alle gewone operaties wegens geldgebrek afgelast moeten worden. Een arts verzucht dat hij deze toestanden nooit in een ontwikkeld land had verwacht. ‘Je komt dit alleen tegen in Afrika, onder de Sahara’.

Een HIV-patiënt vertelt dat hij geen uitkering krijgt als zijn levensverwachting te gunstig is. Hij beweert dat mede-patiënten expres medicijnen minderen om zo hun gezondheidstoestand te verslechteren en alsnog aan geld voor voedsel te komen.

De film is gemaakt door Aris Chatzistefanou, een jonge Griekse documentairemaker wiens ster snel rijst. Vorig jaar was op Joop zijn spraakmakende documentaire Debtocracy te zien waarin hij de Griekse visie op de schulden toont. Een visie die sterk overeenkomt met de denkbeelden van de linkse partij Syriza. Volgens de peilingen maakt Syriza zondag kans de verkiezingen te winnen.

Van recentere datum is zijn documentaire Catastroika, hier te zien met Engelse ondertitels.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)