Laatste update 23:07
59

Grote brand in de Notre-Dame

UPDATE 23:05:
Volgens de Parijs brandweer zou de hoofdstructuur van het gebouw zijn gered.

EERDER 22:55 uur:
Tijdens een reguliere Goede Vrijdag (vrijdag aanstaande) worden in de Notre-Dame sommige van de belangrijkste relikwieën uit de christelijke geschiedenis getoond aan bezoekers. Het lot van deze historische attributen is nu uiterst onzeker.

De doornenkroon, waarvan gedacht wordt dat het de ‘kroon’ is die Jezus Christus op zijn hoofd kreeg gedrukt tijdens zijn laatste uren én delen van het kruis waar hij aan was vastgespijkerd, liggen opgeslagen in de kathedraal.

Volgens getuigen zouden alle belangrijke relikwieën inmiddels gered zijn, officieel bevestigd is dat nog niet. Nicolas Delesalle, journalist van Paris Match, tweet erover op basis van informatie die hij kreeg van een priester die verbonden is aan de Notre-Dame:

EERDER 22:00 uur:
De brand is nog altijd lastig te bestrijden. Regisseur en schrijver Ate Jong, die om de hoek woont, vertelde aan RTL Nieuws dat de achterkant van het gebouw nagenoeg verdwenen is. “Mensen zijn geëmotioneerd en verdrietig. Ik heb zelfs mensen zien huilen in een hoekje. Het is heel heftig om te zien, de brandweer heeft het echt nog niet onder controle.”

Hoewel er heel veel verloren is gegaan, zijn zestien koperen beelden van elk drie meter hoog en 250 kilo zwaar behouden gebleven. Ze waren juist verwijderd van de torenspits die vanavond instortte, om gerestaureerd te worden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken liet weten dat er een grote kans bestaat dat de structuur van het gebouw niet overeind blijft.

EERDER 20:10:
Er woedt een grote brand in een van de belangrijkste culturele en toeristische trekpleisters van Frankrijk, de Notre-Dame. Maandagavond greep het vuur snel om zich heen in het dak van de Rooms-Katholieke kathedraal. Het gebouw staat in het hart van Parijs, op het eiland Île de la Cité. Hoe het gebedshuis, dat stamt uit 1163, uit de vlammen tevoorschijn zal komen is nog onduidelijk. Vooral het dak moet het ontgelden en de torenspits is inmiddels ingestort.

Een mogelijke oorzaak voor de brand zijn renovatiewerkzaamheden die momenteel worden uitgevoerd. Even voor zeven uur ’s avonds rukte de brandweer uit maar de situatie is nog altijd niet onder controle. De verslagenheid onder omwonenden en voorbijgangers is groot. Angst voor verlies van het dak is groot. De Franse president Emmanuel Macron heeft een toespraak die hij live op de televisie zou houden afgezegd om zich te kunnen richten op de ontwikkelingen rondom de brand.

Geef een reactie

Laatste reacties (59)