22

Grote crowdsource actie om fijnstof te meten met iPhones

Bijna landelijke fijnstofmeting… Gratis meetapparaat voor Joop-lezers met iPhone … Het wachten is op mooi weer

Fijnstof vormt een steeds groter gezondheidsprobleem in en rond steden in Nederland. Maar hoe groot precies, is moeilijk te zeggen. Daarvoor zijn veel metingen nodig. Om meer inzicht te krijgen in de fijnstofconcentraties in Nederland heeft het Longfonds daarom een speciaal experiment bedacht: de landelijke fijnstofmeting.

Met een speciaal opzetstuk voor op de iPhone kun je tegenwoordig vrij eenvoudig zelf fijnstof meten. Het Longfonds heeft inmiddels bijna tienduizendend van deze opzetstukken verkocht voor de allereerste landelijke fijnstofmeting. Iedereen met de iSpex en bijbehorende app kan zijn gegevens in de buurt meten en die naar de site van het Longfonds doorsturen. Het Longfonds analyseert die gegevens vervolgens en maakt er dan een fijnstofkaart van Nederland van.

De concentraties fijnstof in de lucht leveren de laatste jaren steeds meer problemen op. Vooral mensen die dicht bij snelwegen of drukke stadswegen wonen ondervinden hier hinder van. Het is slecht voor de gezondheid en kan chronische longaandoeningen veroorzaken en de levensduur verkorten. Luchtvervuiling staat inmiddels in de top tien van mondiale doodsoorzaken. In Nederland daalde de fijnstofconcentratie toen de 80-kilometer grens op de ringwegen werd ingevoerd, maar die snelheidsgrens is inmiddels weer afgeschaft.

De iSpex fijnstofmeter is bedacht door sterrenkundige Frans Snik. Snik is sterrenkundige en ontwierp de meetmethode geïnspireerd op de manier waarop hij met grote telescopen onderzoek doet naar sterren. Daarbij wordt een techniek gebruikt die het licht van de sterren ontrafelt en onderzoekt. De iSpex werkt op een soortgelijke manier en zo herkent en analyseert het apparaatje het aantal fijne deeltjes in de lucht.

Wie nog wil meedoen aan de landelijke meting moet de iSpex app van het Longfonds downloaden en het opzetstuk kopen. Met de app en het opzetstuk kun je de fijnstofconcetratie in je eigen straat meten en deresultaten doorsturen naar het Longfonds. Normaal kost het meetaparaat 2,50, maar Joop-lezers krijgen het apparaatje nu gratis thuisgestuurd.

Wanneer de landelijke meting precies zal plaatsvinden is nog onduidelijk, want het moet helemaal onbewolkt zijn. Dat is de afgelopen maanden in elk geval niet gelukt. Maar de voorspellingen voor de komende weken zien er goed uit. Volgens het Longfonds kan het elk moment gaan gebeuren, dus wie mee wil doen, moet er snel bij zijn.

Mocht het opzetstuk te laat bezorgd worden, dan kun je nog steeds de fijnstofconcentratie in je omgeving meten. Die gegevens worden dan alleen niet verwerkt in de eerste meting van het Longfonds.

De iSpex werkt alleen op de iPhone 4, 4s en 5.

Het meetapparaatje is te bestellen via de site van het longfonds. Joop-lezers krijgen het apparaatje gratis. Gebruik hiervoor de code: long2304 (tik de code in bij de bovenste optie: ik ben lid/donateur).

CC foto: Metro Library and Archive, link foto

 

Geef een reactie

Laatste reacties (22)