70

Grote demonstratie tegen Zwarte Piet gepland bij intocht

Actiegroep kondigt aan met vier volle bussen naar Meppel af te reizen voor vreedzame demonstratie

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zal zaterdag heeft zaterdag een vreedzame demonstratie gepland tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel. De actiegroep wil daarmee actievoeren tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet.

Volgens KOZP verzaken omroep NTR en de andere organisatoren van het Sinterklaasfeest hun plicht door de intocht niet voor alle Nederlandse kinderen een feest te maken. Volgens de actiegroep geven de organisatoren geen gehoor aan de klachten uit de samenleving en vanuit de Verenigde Naties.

Deelnemers aan de demonstratie vertrekken vanuit Amsterdam en Rotterdam met vier bussen naar Meppel. Ook verwacht KOZP dat veel mensen op eigen initiatief naar de intocht komen om de demonstratie bij te wonen, waarvoor een afgebakende ruimte is gereserveerd langs de looproute.

Om de veiligheid van de demonstranten te waarborgen zullen de bussen Meppel betreden onder politiebegeleiding. Ook bij de opstapplaatsen in Amsterdam en Rotterdam zullen agenten patrouilleren. ‘Het is verbazingwekkend dat wij een politie escorte nodig hebben om gebruik te kunnen maken van onze rechten,’ aldus woordvoerder Jerry Afriyie. 

De actiegroep zegt alle reden te hebben om voorzichtig te zijn, na ‘verschillende uitingen van geweld’ jegens de organisatie. Vorig jaar werden bij de landelijke intocht in Gouda ongeveer negentig mensen gearresteerd, waaronder Afriyie. In de officiële politieverklaring stond vermeld dat het negroïde, danwel ‘linksige’ uiterlijk van de demonstranten de politie ‘onrustig’ maakten. Ook zag de politie dreiging in de T-shirts van de demonstranten waarop teksten tegen racisme stonden.

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (70)