74

Grote drie houden zich schuil

VVD, SP en PVV mijden confrontatie met tegenstanders zo lang mogelijk

Bij het eerste verkiezingsdebat op televisie, dat volgende week wordt georganiseerd door de NOS, blijven VVD, SP en PVV opnieuw bewust weg. Gisteren ontbraken Mark Rutte, Emile Roemer en Geert Wilders ook al bij het lijsttrekkersdebat over onderwijs in Utrecht.


Volgende week woensdag organiseert de NOS een zogeheten politiek café onder de naam ‘NOS Nederland kiest: Campagnestart 2012’. Daarvoor zijn de lijsttrekkers van alle elf partijen uitgenodigd die op dit moment in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd.

Een woordvoerder van Rutte gaf tegenover persbureau Novum een verklaring voor zijn afwezigheid:

Onze campagne begint pas na 25 augustus, als ons congres is. We hebben aangeboden om een vervanger voor Rutte te sturen, maar dat wilde de NOS niet.

De SP vindt dat er te veel debatten zijn:

We vonden dat er te veel debatten zijn, en hebben dus keuzes gemaakt. En het speelt ook mee dat de Rutte en Wilders ook niet komen.

Geert Wilders start pas 24 augustus met zijn campagne. “Voor die tijd doen we niets”, laat een PVV-woordvoerder weten.

De wel aanwezige partijen hebben volgens NRC Handelsblad hun ongenoegen over het wegblijven van de grote drie geuit. Ook de redactie van de NOS vindt het erg spijtig. Het eerst volgende debat waar Roemer, Rutte en Wilders elkaar treffen is bij RTL op 26 augustus. Daar is PvdA-leider Diederik Samsom bij, maar CDA’er Van Haersma Buma en D66-voorman Alexander Pechtold zijn niet uitgenodigd.
Het debat wordt tussen 20.30 uur en 22.00 uur uitgezonden op Nederland 1.

NRC: Rutte, Roemer en Wilders blijven weg bij eerste televisiedebat

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)