Laatste update 12:21
73

Grote grazers gevoerd omdat boswachters bedreigd werden

Dat deze week werd besloten de grote grazers in de Oostvaardersplassen toch bij te voederen, is het gevolg van bedreigingen aan het adres van de boswachters. Dat meldt de NOS. Nadat namen en adressen van beheerders online werden gezet, besloot commissaris van de koning Leen Verbeek het advies van Staatsbosbeheer om níet te voeren, in de wind te slaan.

Het is elk jaar een terugkerend punt van discussie: het wel of niet bijvoederen van de heckrunderen, koninkpaarden en edelherten in de Flevolandse Oostvaardersplassen. De populatie grazers is zo uit de klauwen gegroeid, dat voor een groot deel van de dieren te weinig voedsel te vinden is. Zwakkere dieren verhongeren, anderen worden preventief afgeschoten. Onnodig, vinden actievoerders, die eerder al hooibalen over de omheining van het natuurgebied gooiden. Een maatregel die volgens Staatsbosbeheer ineffectief is, omdat die voedselpakketten alleen bij de sterkere dieren terechtkomt. Ook zou het de populatie alleen maar vergroten, wat volgend jaar tot nog meer uitgehongerde dieren zal leiden.

De NOS meldt nu dat boswachters zowel telefonisch als via sociale media doodsbedreigingen ontvingen. In het Radio 1-programma 1 op 1 zei commissaris van de koningin Verbeek: ‘Ook hun thuisadresssen en namen werden door actievoerders gepubliceerd’. Reden voor hem om geen risico te nemen:

Ik kan de veiligheid van de boswachters wel ambiëren te regelen, maar niet garanderen. En dan wordt het te gek. In dat geval kies ik voor de boswachters in plaats van de dieren.

Volgens Marco Zannoni van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) is de kans groot dat door dit besluit actievoerders de volgende keer opnieuw tot bedreigingen over zullen gaan. Volgens hem is het dan ook van het grootste belang dat de bedreigers worden opgepakt. De politie is momenteel bezig met een onderzoek naar de herkomst van de dreigementen. Volgens Verbeek is een aantal van hen al opgespoord, maar hij laat ook op voorhand al weten dat het lastig is om bedreigers op sociale media en anonieme bellers veroordeeld te krijgen.

De actiegroep ‘Aankomende actie op de Ovp’ heeft op Facebook inmiddels laten weten dat zij in elk geval niks met de bedreigingen te maken hebben gehad. Eerder deze week schreven zij al: ‘We zijn het niet eens met het beleid, maar mensen bedreigen is een absolute no-go.’

cc-foto: Cermivelli

Geef een reactie

Laatste reacties (73)