Laatste update 13:00
16

Grote hoeveelheden plastic ontdekt in vrijwel al het mineraalwater

Mineraalwater uit flessen is wellicht niet zo bevorderlijk voor de gezondheid al men denkt. Tenminste, als die flessen gemaakt zijn van plastic. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat veel flessenwater vervuild is met minuscule plastic deeltjes, oftewel microplastics. Hoe gevaarlijk dat exact is, wordt nog onderzocht.

Het uitgevoerde onderzoek is het grootste in zijn soort. Meer dan 250 flessen uit negen verschillende landen werden getest, waaronder ook grote merken als Evian en San Pellegrino. In meer dan 90 procent van de flessen werden de microplastics aangetroffen. Het gaat daarbij met name om polypropyleen, nylen en polyethyleentereftalaat; per liter water gemiddeld 325 deeltjes.

Volgens onderzoeksleider Sherri Mason, hoogleraar aan de State University van New York komt slechts een deel van de plastics in het water terecht tijdens het bottelen. Dat gebeurt vrij makkelijk, aangezien de minuscule deeltjes gemakkelijk in de lucht terechtkomen en via ventilatiesystemen of vanaf de kleding van fabrieksarbeiders in het water belandt. Maar het overgrote deel van de plastics is afkomstig van de fles zelf, of van de dop.

Of de hoeveelheid plastic in het water schadelijk voor de gezondheid is, is nog niet bekend, maar volgens Jacqueline Savitz van milieuorganisatie Oceana is er alle reden voor bezorgdheid: ‘We zien dat de hoeveelheid plastic aangetroffen in zeedieren ook toeneemt, waardoor veel mensen ook dat binnenkrijgen. Dat samen met de giftige stoffen in andere plastics zorgt voor een verhoogd risico.’

Bron: The Guardian, cc-foto: Franck Michel

Geef een reactie

Laatste reacties (16)