Laatste update 13:20
3

Grote overwinning voor Hongkong-betogers: uitleveringswet definitief ingetrokken

Op het moment dat de spanningen zo hoog opgelopen waren dat gevreesd werd voor militaire interventie vanuit China, hebben de betogers in Hongkong een grote overwinning geboekt: het stadsbestuur van Hongkong gaat de controversiële uitleveringswet die de aanleiding vormde voor de massademonstraties definitief intrekken. Met het besluit komt de leider van Hongkong, Carrie Lam, tegemoet aan één van de vijf eisen van de demonstranten. De vraag is nu of Hongkongers daar genoegen mee zullen nemen, of dat deze concessie hen juist aanmoedigt om door te gaan tot de andere vier eisen worden ingewilligd. Op een online forum waar veel demonstranten posten werd daartoe opgeroepen.

Naast het definitief schrappen van de uitleveringswet met China, die eerder al werd ingetrokken, wordt het aftreden van de hoogste bestuurder van Hongkong geëist. Daarnaast willen ze een onderzoek naar politiegeweld tegen demonstranten, vrijlating van de gearresteerde betogers en meer democratische vrijheden, zoals vrije verkiezingen.

De relatie van het semi-autonome Hongkong met China is het heikele punt aan de grondslag van de aanhoudende protesten, waarvoor in juni naar schatting zo’n 2 miljoen mensen de straat op gingen. Veel Hongkongers vreesden dat de uitleveringswet misbruikt zou worden tegen dissidenten. De voormalige Britse kroonkolonie werd in 1997 door de Britten overgedragen aan China, op voorwaarde dat het vijftig jaar lang zijn eigen wetten, rechtspraak en politieke vrijheden mocht behouden.

Uit een gelekte geluidsopname van een toespraak van Lam bleek deze week al dat ze Beijing had gevraagd om toestemming om de wet in te trekken, maar dat die was afgewezen. Ze verzuchtte op de opname: “Als ik een keuze had, was ik opgestapt.”

De Chinese leider Xi Jinping leek dinsdag in een speech al te hinten op een mogelijke ‘tactische’ beslissing omtrent Hongkong:

In principiële zaken zullen we geen centimeter toegeven. Maar op het gebied van tactiek kunnen we ons flexibel opstellen.

Cc-foto: Studio Incendo

Geef een reactie

Laatste reacties (3)