43

Grote steden bepleiten frisdrankenbelasting

Wethouders uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht willen dat de overheid een suikerbelasting invoert voor frisdrank. Dat schrijven ze in een opiniestuk in NRC Handelsblad. “Suikerrijke dranken blijven veel te gemakkelijk beschikbaar voor kinderen”, menen Sven de Langen, Simone Kukenheim en Linda Voortman.

In onze steden is het aanbod ongezonde voeding en drankjes alomtegenwoordig en vaak een stuk goedkoper dan gezonde alternatieven. Steeds jongere kinderen drinken energiedrankjes vol suiker en cafeïne. We zien steeds vaker overgewicht, al onder heel jonge kinderen. Suikerrijke dranken – waaronder ook frisdrank, yoghurtdranken, chocomel en vruchtensappen – zijn daarbij de grootste boosdoener. En de zorgkosten gerelateerd aan overgewicht blijven stijgen.

De drie wethouders wijzen staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) er in hun artikel op dat een suikertaks bewezen effectief is. Tientallen landen hebben al een belasting ingevoerd op snacks en dranken met suiker. Zo is in Noorwegen de suikerconsumptie per hoofd van de bevolking bijna gehalveerd sinds begin deze eeuw. De Noorse overheid heeft diverse suikerbelastingen, onder meer voor chocola en suikerhoudende dranken. De gemiddelde Noor eet nu 24 kilo suiker per jaar, de gemiddelde Nederlander 40 kilo.

cc-foto: Bruno Glätsch

Geef een reactie

Laatste reacties (43)