65

Grote steden willen niet aan de wietpas

Update: Kabinet wil wietpas toch doorzetten ... Utrecht dringt informateurs er op aan alternatieven te zoeken om drugstoerisme tegen te gaan

Met de afwijzing van de gemeente Utrecht zijn nu alle vier de grote steden tegen de invoering van de wietpas. Utrecht vindt dat in plaats van de wietpas beter aan andere vormen van criminaliteit besteed kan worden. Burgemeester Aleid Wolfsen wil er bij de toekomstige minister van Veiligheid en Justitie op aandringen dat de wietpas niet doorgezet moet worden.

Kabinet Rutte wil de wietpas op 1 januari 2013 landelijk invoeren, maar tot nu toe stuitten de nieuwe regels op veel tegenstand. In Utrecht is een grote meerderheid tegen de wietpas. Raadslid Rachel Crowe (D66):

De ervaringen in het zuiden liegen er niet om. Meer overlast en toename van criminaliteit en illegale straathandel”, aldus Rachel Crowe van D66 gisteravond.

Eerder gaf burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb aan geen nut te zien in de nieuwe regels tegen drugstoerisme. Ook het college van B&W in Den Haag ziet geen toegevoegde waarde in de wietpas.

Sinds de invoering van de wietpas in het zuiden van Nederland bleek dat de drugshandel zich verplaatste naar de straat. Dit leidde tot extra overlast in steden als Breda, Eindhoven, Maastricht en Roermond. Dat terwijl de nieuwe regels juist ten doel hadden drugstoerisme weg te houden in de grenssteden.

Volkskrant: Geen gemeente lijkt de wietpas nog te willen
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)