Laatste update 21:00
35

Grote terreuraanslag in Amerika verijdeld

In de Verenigde Staten zijn drie mannen aangehouden die een terreuraanslag op immigranten wilden plegen, een dag na de presidentsverkiezingen. Dat heeft de Amerikaanse justitie laten weten. De terroristen wilden een appartementencomplex in Kansas opblazen waarin zo’n 120 Somaliërs wonen.

De drie mannen maken onderdeel uit van een terreurorganisatie die zichzelf “De Kruisvaarders” noemt. Deze extreemrechtse terroristen hebben het op immigranten, moslims en de overheid gemunt. De drie mannen – twee van 49 en een van 47 jaar oud – konden door de FBI worden opgepakt na een onderzoek van acht maanden. Tijdens dat onderzoek kwamen de federale agenten in ‘een verborgen cultuur van haat en geweld’ terecht, aldus de aanklager.

De terreurverdachten kozen juist dát appartementencomplex omdat er veel Somaliërs wonen en er een moskee aanwezig is. Het plan was om bij alle vier de hoeken van het complex een voertuig vol explosieven te parkeren en die tot ontploffing te brengen. Na de aanslag zou de terreurorganisatie een manifest willen verspreiden. Een van de terroristen zou hebben gezegd: ‘De enige manier om dit land op de goede weg te krijgen is een bloedbad.’

Update 20.45 uur: De drie extreemrechtse terroristen, Patrick Stein, Curtis Allen en Gavin Wright, werden al maandenlang gevolgd door de FBI. Over de geplande aanslag had Stein gezegd dat ‘de enige goede moslim een dode moslim is’ en dat hij ervan zou ‘genieten’ om moslims door het hoofd te schieten: ‘Wat betreft de operatie, we laten niemand in leven. Al zijn het eenjarigen. Ik meen het. Als ik op een missie ga, zijn die kleine klootzakjes er geweest.’

Voordat de drie het appartementencomplex uitzochten als doelwit, bespraken de terroristen de mogelijkheid om plaatselijke politici en verhuurders van woningen waarin moslims wonen aan te vallen. Stein, Allen en Wright besloten uiteindelijk toch de Somalische immigranten te vermoorden, die zij steevast ‘kakkerlakken’ noemden, en wilden de kogels die ze zouden gebruiken eerst in varkensbloed dopen. De drie probeerden via een undercover FBI-agent automatische wapens en explosieven te kopen.

Ook werd het internetgebruik van de terroristen nageplozen. De drie waren op Facebook actieve verspreiders van anti-islamitische boodschappen en complottheorieën. Afgelopen mei deelde Curtis Allen een bericht over hoe Geert Wilders pleit voor het sluiten van moskeeën en het verbieden van de islam. ‘Wow! Eindelijk iemand die zijn ogen open doet en aandacht besteed aan deze sekte,’ schreef hij.

Patrick Stein, Curtis Allen en Gavin Wright staan binnenkort terecht op verdenking van binnenlands terrorisme. Hen hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (35)