158

‘Grove rekenfout VVD met zonne-energie’

[Update 15:10] Liberalen verrekenen zich met factor 130, schrikken van kritiek en verwijderen fout schielijk van VVD.nl

De VVD verrekent zich met factor 130 als het gaat om zonne-energie en schept zo een onnodig slecht beeld. De partij stelt zelf: ‘Als je heel Nederland bedekt met zonnepanelen dan zouden we slechts 25% van onze energiebehoefte afdekken.’ Het CBS heeft echter berekend dat 3% van Nederland hiervoor voldoende is.

Deze grove fout is ontdekt door de beheerders van metdezon.nl. Zij signaleerden op de website van de VVD een verkeerde berekening over het energiebeleid van de partij. Bekijk de oorspronkelijke tekst hier.

In oktober 2008 zijn vragen gesteld in de Tweede Kamer naar aanleiding van een aflevering van het programma ‘Tegenlicht’. Onder andere werd ook de vraag gesteld hoeveel procent van het oppervlak van Nederland bedekt zou moeten worden om Nederland van energie te voorzien door middel van zonnecellen. Het antwoord dat door demissionair milieuminister Cramer werd gegeven was het volgende:

Een goed zonnepaneel kan een elektrisch vermogen van ongeveer 140 Wp (Watt-piek) per m2 leveren. Bij de Nederlandse zonintensiteit levert 1 Wp zonnevermogen ongeveer 0,85 kWh elektriciteit per jaar. Dus één vierkante meter zonnepaneeloppervlak kan per jaar ongeveer 120 kWh elektriciteit produceren. De totale elektriciteitsvraag in Nederland is ongeveer 117 miljard kWh (CBS 2007), dus de totale hoeveelheid zonnepaneeloppervlak die nodig is om de gehele Nederlandse elektriciteitsvraag te dekken is 983 km². Dat is ongeveer 3% van de totale Nederlandse landoppervlakte (33.756 km2), of ongeveer 30% van het bebouwd oppervlak (3289 km² in het jaar 2003, bron PBL/CBS milieu- en natuurcompendium).

Het benodigde oppervlak is dus ongeveer 3% van de totale Nederlandse landoppervlakte oftewel 30% van het bebouwde oppervlak in km2 om in onze elektriciteitsvraag te voorzien. Dit scheelt toch meer dan een factor 130 met de bereking in het partijstandpunt zoals dat is verwoord door VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra.

Update 15:10 Geschrokken door alle kritiek heeft de VVD de gewraakte passage schielijk van de eigen website verwijderd. Vergelijke de oorspronkelijke tekst (verkregen via een Google-zoektocht naar de webcache) maar eens met de aangepaste tekst op VVD.nl.

Geef een reactie

Laatste reacties (158)