17

Grutto wint Vroege Vogels-verkiezing, is Nederlands Nationale Vogel

Eerder sloeg hoogleraar al alarm over de dramatische afname van grutto's, de sierlijke vogelsoort die alleen in Nederland voorkom

De meeste landen hebben een vogel als nationaal symbool. Neem nu de Verenigde Staten, daar hebben ze de zeearend. In India is de pauw het nationale symbool, maar Nederland had er geen. Het Vara-programma Vroege Vogels besloot daarom een verkiezing op te zetten, in samenwerking met de Vogelbescherming Nederland. De winnaar is de Grutto.

Op de eervolle tweede plaats staat de merel, de huismus werd derde.

In totaal werd bijna 42.000 keer gestemd, een kwart van de mensen die hun stem uitbrachten kozen voor de grutto. Kees de Pater, van de Vogelbescherming, vindt het terecht dat de Grutto heeft gewonnen. Van alle Grutto’s broedt namelijk zo’n 85 procent in Nederland.

“Zelfs binnen de stadsgrenzen van Amsterdam broeden meer grutto’s dan in heel Groot-Brittannië en Frankrijk samen.”

Echt goed gaat het alleen helaas niet met de Grutto. Vroege Vogels schrijven:

Maar helaas staat de grutto onder druk door onze steeds intensiever geworden landbouw. In 1960 was de grutto nog een algemene vogel met circa 120.000 paar, dit jaar waren er minder dan 30.000. Er kwamen dit jaar ook nauwelijks 4.000 jongen groot. Een historisch dieptepunt en bij lange na niet genoeg om de populatie in stand te houden. Vogelbescherming probeert daarom koste wat kost het tij voor de grutto te keren, onder meer door het opzetten van een netwerk van weidevogel-boeren, die laten zien hoe het wél kan. Boeren die een goed lopend bedrijf en de zorg voor weidevogels weten te combineren. 

Lees ook op Joop: Laten we deze Nederlandse vogel echt uitsterven?

cc-foto: Bart van Dorp

Geef een reactie

Laatste reacties (17)