Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Gruwelfoto's ook op drankflessen'

  •  
01-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
StellaArtois_300.jpg
Britse artsen pleiten voor zelfde soort waarschuwingen voor drank als op pakjes sigaretten
Een groep vooraanstaande artsen willen dat ook op alcoholetiketten afschrikwekkende waarschuwingen komen te staan. De methode die ook wordt gebruikt bij sigarettenpakjes zal volgens de artsen het alcoholmisbruik met 55 miljard pond per jaar drukken.
Het Britse ministerie van Volksgezondheid voelt weinig voor om gruwelwaarschuwingen op de etiketten te plaatsen. In een verklaring schrijft ze:
Gezondheidswaarschuwingen zoals bij sigaretten gaan niet op voor alcohol. Alle niveaus van roken zijn slecht voor je gezondheid, hetzelfde kan niet worden gezegd van alcoholgebruik.
Groot-Brittannië is hard op weg om alcoholmisbruik tegen te gaan. Premier Cameron gaat vanaf 2014 een minimumprijs voor alcohol introduceren. Dat betekent dat ieder percentage alcohol extra belast wordt met 48 eurocent. Daarmee wordt een kratje bier van Stella bijvoorbeeld een tientje duurder.
RTEmagicC_StellaArtois_300.jpg
Ook moeten merken volgens de nieuwe regelgeving vermelden hoeveel alcohol er precies in een fles zit. Bovendien moet op het etiket een waarschuwing staan dat het niet goed is om tijdens de zwangerschap te drinken.
Voor de artsen zij de huidige maatregelen nog niet genoeg. Ze hebben een lijst van extra maatregelen opgesteld: – Een verbod op sponsoring van sportevenementen door alcoholmerken – Het etiket moet waarschuwen voor overmatig gebruik – Een verbod op alcoholreclame – Drankverkoop in supermarkten alleen op beperkte tijden – Sterke alcoholische dranken moeten zwaarder belast worden – Gemeenten moet zich actiever opstellen om verspreiding van alcohol in de regio voorkomen.
cc-foto: Slackware

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.