319

Gruwelijke aanslag in Londen

Schokkende beelden: Twee zelfverklaarde moslimterroristen vermoorden man midden op straat

In Londen is woensdagmiddag een beestachtige aanslag gepleegd op een man, volgens media vermoedelijk een militair. Het slachtoffer werd in Woolwich, in het zuiden van Londen, geschept door een auto en daarna door de inzittenden met messen om het leven gebracht. De twee daders riepen daarbij het publiek op foto’s te maken. De mannen zijn bij hun arrestatie neergeschoten door de politie.

Updates verschijnen onderaan het artikel

Op een video die een voorbijganger maakte spreekt een van de daders het publiek toe. Hij zegt terwijl hij zwaait met een bebloed mes:

Ik heb in de Koran heel vaak gelezen dat wij hen moeten bestrijden zoals zij ons bestrijden. Oog om oog, tand om tand. Het spijt me dat vrouwen hier getuige van dit moesten zijn, maar in onze landen moeten ze hetzelfde zien. Jullie zullen nooit veilig zijn. Verwijder jullie regering. Ze geven niet om jullie.

Waar de spreker op doelt met ‘our lands’ oftewel ‘onze landen’ is onduidelijk. ‘Lands’ in plaats van het gebruikelijke ‘countries’ lijkt meer een verwijzing naar stamgebieden. Opmerkelijk is dat de man de gezegde ‘oog om oog, tand om tand’ gebruikt. Dat gezegde komt wel in de Bijbel voor maar niet in de Koran. De daders riepen volgens getuigen verscheidene malen ‘Allahu Akbar’. ITN toont beelden (video boven) waarop te zien is dat de daders een arsenaal aan messen bij zich hadden.

Volgens ooggetuigen gingen de mannen als gestoorden tekeer. Het slachtoffer droeg een t-shirt van de veteranenorganisatie ‘Help for heroes’. Het is niet officieel bevestigd dat het om een militair gaat. Tegenover de BBC verklaarde een getuige dat de mannen na hun daad vooral bezig waren het publiek aan te moedigen foto’s te maken ‘alsof ze op tv wilden komen’.

Waarschuwing: Onderstaande beelden zijn schokkend.

Premier Cameron, op bezoek bij de Franse president Hollande, noemt de aanslag een ‘mogelijke terreurdaad’. Het Britse kabinet is in spoedzitting bijeengekomen en Cameron heeft zijn bezoek aan Frankrijk afgebroken. De Britse Raad van Moslims heeft de aanslag scherp veroordeeld en barbaars genoemd.

Update 00:50

In Gillingham, ten oosten van Londen, zijn vernielingen aangericht in een moskee. Er is een verdachte gearresteerd. De politie is extra waakzaam in buurten die kwetsbaar zijn voor wraakacties of conflicten.

Update 12:15

Kort na de brute moord stapte één van de omstanders op de twee daders af. De vrouw ondervroeg de daders voordat de politie ter plaatse was. Dat meldt onder meer NOS.

De 48-jarige vrouw zat in een bus die langsreed op het moment dat de mannen op het slachtoffer inhakten. De vrouw stapte uit de bus omdat ze dacht dat het slachtoffer eerste hulp nodig had. Deze bleek echter al te zijn overleden. De vrouw vertelt:

Een donkere man met een zwarte muts en een revolver en een hakmes kwam naar me toe en zei dat ik niet te dicht bij het lichaam mocht komen. Ik was niet bang van hem, want hij was niet dronken en had geen drugs gebruikt. Ik kon gewoon normaal met hem praten [..] Ik vroeg hem wat hij had gedaan en waarom. De man zei dat hij het slachtoffer had vermoord omdat het een Britse soldaat was die islamitische vrouwen en kinderen in Irak en Afghanistan heeft gedood. Hij was heel erg boos dat het Britse leger in die landen actief is.”

De vrouw hield de mannen aan de praat totdat de politie er was, omdat ze bang was dat ze boos zouden worden.

Ik vroeg hem toen wat hij nu van plan was. Je staat alleen tegenover veel andere mensen en je gaat verliezen, zei ik. Hij zei dat het oorlog was en dat hij de politie ook zou vermoorden. Toen vroeg ik hem of dat wel handig was om te doen, maar het was duidelijk dat hij echt van plan was agenten te doden.”

De tas van de vrouw stond nog in de bus, die op het punt stond te vertrekken, vertelt ze.

Dus ik vroeg de daders of ik nog iets voor ze kon doen, maar ze zeiden van niet. Ik stapte dus weer in de bus, maar die kon niet vertrekken omdat de politie was gearriveerd. Toen werd er geschoten en de twee daders werden geraakt. In de bus was iedereen in paniek, dus ik moest iedereen kalmeren.

Premier Cameron heeft het crisisoverleg met de Cobra-groep, die zich bezighoudt met de nationale veiligheid, afgerond. Ze hebben de situatie besproken. Rond het middaguur geeft Cameron een toespraak, waarin hij zal toelichten wat er uit het overleg is gekomen. Burgemeester Johnson van Londen heeft na afloop van het beraad een korte reactie gegeven. Johnson:

Op basis van wat ik heb gehoord kan ik met een gerust hart zeggen dat de inwoners van Londen gewoon verder kunnen gaan met het normale leven. De moordenaars zullen worden berecht.”

Geef een reactie

Laatste reacties (319)