4

Guantánamo-advocaten mogen WikiLeaks-bewijs niet inzien

Documenten die door klokkenluiderssite zijn onthuld kunnen ontlastende bewijzen bevatten voor terreurverdachten. VS beschouwt ze nog steeds als geheim

Iedereen kan de documenten over Guantánamo Bay online lezen, maar de advocaten van 170 terreurverdachten mogen ze niet gebruiken in de verdediging van hun cliënten. De Volkskrant schrijft donderdag dat de VS de documenten nog steeds als geheim beschouwen. Daarom kunnen de advocaten ze alleen inzien en delen met anderen na toestemming van de overheid.

De documenten die deze week zijn gepubliceerd, bevatten onder meer gegevens die de gevangenen zouden kunnen ontlasten, meldt de Volkskrant. Zo blijkt uit de stukken onder meer dat bewijs tegen sommige Guantánamo-verdachten afkomstig is van andere verdachten op de basis, of ronduit dun is.

Het geheim beschouwen van inmiddels openbare documenten kan tot rare situaties kan leiden, zo schreef de Amerikaanse krant The New York Times woensdag. Een verslaggever die samen met een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken op een panelbijeenkomst verscheen, kreeg het advies geen dia’s van de documenten te laten zien. De ambtenaar zou er niet naar mogen kijken.

Lees meer bij de Volkskrant: Guantánamo-advocaten mogen WikiLeaks-documenten niet zien

Geef een reactie

Laatste reacties (4)