5

Guardian: Twitter heeft Londense rellen niet verergerd

Britse overheid ziet sociale media ten onrechte als kweekvijver voor rellen

Twitter was tijdens de rellen in Londen een informatief forum waar mensen hun reacties kwijt konden en geen kweekvijver voor nieuwe plannen voor rellen en plunderingen. Dat blijkt uit een analyse van The Guardian. Twitter heeft de rellen nauwelijks verergerd, stelt uit een analyse van 2,5 miljoen tweets over de rellen.

Theresa May, de Britse minister van Binnenlandse Zaken riep Twitter, BlackBerry en Facebook bijeen om te praten wat ze gezamenlijk kunnen doen om rellen als in Londen begin deze maand te beperken. De Britse minister aarzelde destijds om social media websites offline te halen omdat die de rellen zouden versterken. Nog steeds wil hij relschoppers bannen van social networksites, maar in hoeverre deze sites werkelijk invloed hebben gehad valt na het onderzoek van The Guardian te betwijfelen.

Facebook en Twitter raden de Britse overheid de vorm van internetcensuur ten zeerste af. Twitter bleek juist een handig middel om mensen te verenigen. Van het totale aantal tweets die de Guardian analyseerde was 8 procent een oproep om mee te helpen met het schoonvegen van de straten.

Cameron heeft streng opgetreden tegenover relschoppers die via sociale media opriepen tot rellen. De BBC geeft een aantal voorbeelden. Zo kregen de 21-jarige Jordan Blackshaw en de 22-jarige Perry Sutcliffe-Keenan vier jaar cel voor het online aanzetten tot rellen. May wil dat Facebook en Twitter aantonen wat ze doen om rellen als in Londen te voorkomen. Tegelijkertijd wil May ook bekijken hoe de politie en de overheid het beste gebruik kan maken van de sites. Facebook checkt pagina’s al geregeld en wist er tijdens de rellen in Groot-Brittannië er een aantal te onderscheppen.

The Guardian: Twitter study casts doubts on ministers’ post-riots plan
NOS: ‘Twitter speelde nauwelijks rol bij rellen Londen’

cc-foto: Frank Steele

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (5)