4

Guatamalteekse slachtoffers klagen VS aan om syfilisproeven

Amerikaanse overheid gebruikte honderden Guatamalteekse gedetineerden en psychiatrische patiënten als proefkonijn

Guatamalteekse slachtoffers van Amerikaanse syfilisproeven hebben de Amerikaanse regering aangeklaagd. In het geheim zijn in de jaren veertig meer dan 700 gedetineerden en psychiatrische patiënten gebruikt als proefkonijn. Ze werden geïnfecteerd met syfilis om de werking van penicilline te testen.

In ruil voor een pakje sigaretten moesten proefpersonen seks hebben met besmette prostituees. In 2009 bracht hoogleraar Susan M. Reverby van Wellesly College Massachusetts de experimenten voor het eerst aan het licht.

Het bestuur van de gevangenissen en psychiatrische instellingen werd omgekocht met schaarse medicijnen of bijvoorbeeld een filmprojector en eetgerei.

De overlevende slachtoffers hebben eerder een schadevergoeding geëist, maar de Amerikaanse regering is hier niet op ingegaan. De regering heeft alleen excuses aangeboden. In navolging op de nalatigheid van de Amerikaanse regering hebben de slachtoffers de overheid nu aangeklaagd.

Volgens Amerika is de Guatamalteekse regering destijds akkoord gegaan met de onderzoeken, maar wisten de proefpersonen destijds niet dat ze als proefkonijnen werden gebruikt. De onderzoeken vonden plaats tussen 1946 en 1948.

BBC: Guatemalans sue US over syphilis tests

cc-foto: Bryan Byrne

Geef een reactie

Laatste reacties (4)