Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gülen zat niet achter Turkse coup volgens Duitse inlichtingendienst

  •  
19-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9240952792_932b232e4c_z
Volgens Duitse inlichtingendiensten zijn er geen aanwijzingen te vinden dat de Turkse geestelijke leider Fetullah Gülen achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer zat, zoals de Turkse president Erdogan beweert. Dat zegt de chef van de Duitse inlichtingendienst, Bruno Kahl,  in een interview met Der Spiegel. Hij gelooft ook niet dat de Turkse regering zelf achter de coup zat, zoals ook vaak wordt gesuggereerd. Volgens Kahl kwam het initiatief voor de staatsgreep vanuit de militairen, omdat ze bang waren voor mogelijke zuiveringen.
De couppoging stelde Erdogan in staat om daarna op grote schaal kritische burgers te verwijderen uit overheidsdiensten, de pers en de rechterlijke macht. Kahl meent dat dit anders waarschijnlijk ook wel gebeurd was, ‘maar misschien niet zo omvangrijk en radicaal’.
De uitspraken komen op een moment dat de betrekkingen tussen Duitsland en Turkije erg zijn bekoeld. Duitsland is boos over de arrestatie en gevangenzetting van Duits-Turkse Journalist Deniz Yücel. Ankara is op hun beurt boos dat Duitsland de campagne bijeenkomsten van Turkse politici op Duits grondgebied verboden heeft. Erdogan heeft laten weten dat deze uitlatingen van Kahl bewijzen dat Duitsland de krachten achter de mislukte staatsgreep ondersteunt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.