Laatste update 11:48
30

Gülen zat niet achter Turkse coup volgens Duitse inlichtingendienst

Volgens Duitse inlichtingendiensten zijn er geen aanwijzingen te vinden dat de Turkse geestelijke leider Fetullah Gülen achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer zat, zoals de Turkse president Erdogan beweert. Dat zegt de chef van de Duitse inlichtingendienst, Bruno Kahl, in een interview met Der Spiegel. Hij gelooft ook niet dat de Turkse regering zelf achter de coup zat, zoals ook vaak wordt gesuggereerd. Volgens Kahl kwam het initiatief voor de staatsgreep vanuit de militairen, omdat ze bang waren voor mogelijke zuiveringen.

De couppoging stelde Erdogan in staat om daarna op grote schaal kritische burgers te verwijderen uit overheidsdiensten, de pers en de rechterlijke macht. Kahl meent dat dit anders waarschijnlijk ook wel gebeurd was, ‘maar misschien niet zo omvangrijk en radicaal’.

De uitspraken komen op een moment dat de betrekkingen tussen Duitsland en Turkije erg zijn bekoeld. Duitsland is boos over de arrestatie en gevangenzetting van Duits-Turkse Journalist Deniz Yücel. Ankara is op hun beurt boos dat Duitsland de campagne bijeenkomsten van Turkse politici op Duits grondgebied verboden heeft. Erdogan heeft laten weten dat deze uitlatingen van Kahl bewijzen dat Duitsland de krachten achter de mislukte staatsgreep ondersteunt.

Foto: CC Brookings Institution

Geef een reactie

Laatste reacties (30)