97

‘Guur economisch weer houdt aan’

DNB voorspelt: Werkloosheid neemt toe ... Overheidstekort in 2013 boven Europese norm ... Kabinet: zorgelijk, maar geen reden voor extra bezuinigingen

De Nederlandse economie zal in 2013 opnieuw krimpen en wel met 0,6 procent. Dat voorspelt De Nederlansche Bank (DNB). De werkloosheid zal verder oplopen en het begrotingstekort zal zowel in 2013 als 2014 boven de Europese norm van drie procent uitkomen.


Oorzaken ziet DNB in het wegvallen van “alle stimulansen voor de economie”. Burgers geven geen geld uit, bedrijven investeren niet en ook de overheid houdt de hand strak op de knip. Door de grote economische problemen in de eurozone neemt de export daarnaast nauwelijks toe, zo meldt onder andere Trouw maandag op basis van de rapportage van DNB.

De belangrijkste cijfers volgens de centrale bank:

– Dit jaar wordt de economie bank 1 procent kleiner. Volgend jaar nog eens 0,6 procent.

– De werkloosheid loopt op tot 6,2 procent van de beroepsbevolking, tegen 5,2 procent dit jaar. In 2014 klimt de werkloosheid waarschijnlijk verder, tot 6,7 procent.

– Het overheidstekort komt in 2013 en 2014 uit op 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee blijft het gat op de begroting groter dan het maximum van 3 procent dat Europa voorschrijft.

Volgens DNB-directeur Job Swank zijn extra bezuinigingen onvermijdelijk. Het kabinet wil daar echter nog niet aan. Het ministerie van Financiën noemt de vooruitzichten “zorgelijk”, maar ziet “geen reden om af te wijken van de afgesproken begrotingssystematiek”. 

Het kabinet gaat bij het vaststellen van de begroting sowieso uit van de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB), dat volgende week met nieuwe voorspellingen komt. De ramingen van DNB zijn somberder dan die van het CPB, dat vooralsnog uitgaat van een krimp van 0,5 procent in 2012 en een groei van 0,75 procent in 2013. Dit najaar raamde het CPB het tekort in 2013 op 2,6 procent.

Trouw: DNB: tekort volgend jaar boven Europese norm

Video: NOS

Foto-cc: Images of Money

Geef een reactie

Laatste reacties (97)