Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GVB wil crisisheffing niet betalen

  •  
02-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
gvb.jpg
Bezwaar tegen aanslag vanwege hoge inkomen topman Schmeink... SP Amsterdam: 'niet zeuren, maar betalen'... GVB staat niet alleen...
Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) is een van de bedrijven die bezwaar maken bij de Belastingdienst tegen de crisisheffing door het Rijk. Het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf vindt de aanslag op het inkomen van topman Bart Schmeink onterecht. Dat meldt Metro.
De crisisheffing is een eenmalige extra heffing van 16 procent die werkgevers moeten afdragen op inkomens boven de 150.000 euro. Het kabinet stelde deze in vanwege de economische crisis. GVB-topman Schmeink verdient jaarlijks 210.000 euro met een uitloop van bonussen tot 318.000 euro per jaar. Omdat dit boven de 150.000 euro is, moet het GVB daar dus 16 procent heffing over betalen aan het Rijk. GVB-woordvoerder Rob Hageman in Metro:
Maar het kabinet heeft verkeerde spelregels rond die heffing opgesteld. Alle bedrijven en instanties moeten dit namelijk met terugwerkende kracht over 2012 betalen. Wij hadden daar geen rekening mee gehouden en hebben nu een gat in onze begroting. Daarom maken we bezwaar.”
In juni werd al bekend dat zeker tienduizend bedrijven, waaronder de voetbalclubs Ajax en Feyenoord, een bezwaarschrift hebben ingediend. In Nieuwsuur vertelde Arjo van Eijsden van accountantskantoor Ernst & Young toen dat de bedrijven, net als het GVB, vooral verbolgen zijn over het feit dat de maatregel met terugwerkende kracht werd ingevoerd. Werkgevers zouden zich zo niet hebben kunnen voorbereiden op de extra heffing. Ook steekt het bedrijven dat alleen werkgevers worden getroffen en een eenmanszaak met miljoenenomzet buiten schot blijft.
De Amsterdamse SP vindt dat het GVB niet moet jammeren en wil dat het bezwaar wordt teruggetrokken. SP-leider Laurens Ivens in Metro:
Het GVB is een zelfstandig bedrijf, maar wordt betaald met geld van de overheid. Ook is de gemeente Amsterdam voor 100 procent aandeelhouder. Ze moeten niet zeuren en betalen. Wij willen dat de gemeenteraad zich uitspreekt tegen het gedrag van het GVB en eist dat het bezwaar van tafel gaat. Voor even zijn wij van de SP het dus eens met de regering. Instanties zoals het GVB moeten gewoon meebetalen aan de crisis over de topinkomens van hun bestuurders. Bovendien vinden we het salaris van Schmeink sowieso al veel te hoog.”
Volgens het GVB blijven de bezwaren nog even liggen. De rechter moet zich er over uitspreken. Vandaag praat de Amsterdamse gemeenteraad over het punt van de SP. Ivens:
Het GVB moet gewoon schuiven.”
De crisisheffing is een maatregel uit het Vijfpartijenakkoord van april 2012; er zou 500 miljoen euro mee opgehaald moeten worden. 
cc-foto: runneke1968

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.