Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

H&M kopieert runway iets te goed

  •  
10-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Littlephant300.jpg
Winkelketen moet kinderkleding uit de rekken halen omdat die te veel op die van ontwerper lijkt
Hennes & Maurits haalt zijn inspiratie wel vaker op de runways van bekende ontwerpers. Maar af en toe slaat de kledinggigant daarin door. Zo ziet H&M zich nu gedwongen om kinderkleding uit de rekken te halen omdat die te veel lijkt op die van de Zweedse ontwerpster en illustrator Camilla Lundsten.
Lundsten is de bedenker van de kinderboekenserie over Littlephant, waaruit een kledinglijn is ontstaan. Kleding die in de H&M hing leek wel heel erg veel op deze lijn, schrijft nieuwssite Huffington Post
De ontwerpster sprak de kledingketen hierop aan, maar kreeg geen reactie. Dus besloot ze om actie te voeren via Instagram, de sociale mediasite waar foto’s op kunnen worden gedeeld. Ze postte deze afbeelding van haar eigen ontwerp naast dat van de H&M:
Littlephant
Een aantal dagen hierna kreeg Lundsten eindelijk een reactie van H&M. “Ze boden hun verontschuldigingen aan en gaven toe dat hun ontwerp te dicht bij het origineel kwam. Ze zeiden dat ze de collectie onmiddellijk zouden terughalen”, zei Lundsten tegenover The Wall Street Journal. Maar dat is nog geen compensatie voor de tijd dat de kleding wel in de rekken heeft gehangen. “Ze hebben de kleding een maand lang verkocht. Daar hebben ze vast goed aan verdiend. Als je een ontwerp kopieert, vooral van een klein merk als dat van mij, moet je daarvoor betalen.
Lundsten is niet de eerste die haar ontwerp terugzag in de winkels van H&M. Kunstenaar Tori LaConsay zag dat haar grafische ontwerp was gebruikt op t-shirts. De kledingreus ontkende, maar moest uiteindelijk 3000 dollar betalen aan ieder van de welzijnsorganisaties waar het ontwerp eigenlijk voor bedoeld was.
Fotograaf Estevan Oriol riep H&M onlangs ter verantwoording voor het gebruik van van zijn foto ‘L.A. Fingers’ uit 1995.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.