Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Den Haag steunt Amerikaanse aanval op Syrië

  •  
07-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Rutte verdedigt Oekraineverdrag

© DEN HAAG - (VLNR) Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens het debat over de aanpassing van het Oekraineverdrag. ANP BART MAAT

Het kabinet steunt de raketaanval die de Amerikaanse president afgelopen nacht lanceerde tegen een Syrische luchtmachtbasis. In een verklaring zegt de regering:
"Deze week werden we opgeschrikt door gruwelijke beelden uit Syrië. Honderden onschuldige mensen en kinderen vielen ten prooi aan de vernietigende werking van gifgas. Velen van hen overleefden de gifgasaanval niet. Het gebruik van gifgas is een misdaad tegen de menselijkheid, de overtreffende trap van geweld en verderf. De internationale gemeenschap kan daar niet duidelijk genoeg tegen opkomen. Helaas blokkeerden Rusland en China deze week in VN Veiligheidsraad deze week een gemeenschappelijke resolutie tegen Syrië. De internationaalrechtelijke weg om een gezamenlijke vuist te maken, liep daarmee dood. Opnieuw. De Verenigde Staten hebben in de afgelopen uren een duidelijk signaal gegeven dat met het gebruik van gifgas een grens is overschreden. In de huidige omstandigheden is dat een proportionele reactie. De Nederlandse regering heeft daar begrip voor. Het is een waarschuwing aan Assad dat het gebruik van gifgas nooit kan. We moeten in het kader van de Verenigde Naties verder blijven werken aan een gezamenlijk antwoord op het drama in Syrië en de regio. Dat is heel ingewikkeld, zo moeten we helaas vaststellen na jaren van overleg. Bijna onmogelijk, zullen sommigen denken. Maar uiteindelijk is een rechtmatig en gezamenlijk internationaal antwoord het best en enig denkbare antwoord op wetteloosheid, geweld en oorlogsmisdaden. Nederland zal daaraan blijven bijdragen waar mogelijk."
VVD-Kamerlid Ten Broeke nam het al eerder via Twitter op voor de VS:
"Met rechtstreekse aanval op Syrische doelen hebben VS houding jegens Assad gewijzigd, maar is vergelding bij inzet chemische wapens hersteld. Hhet is een consequent besluit voor VS-president wiens buitenland-veiligheidsbeleid tot noch toe volkomen inconsequent en onvoorspelbaar was."
Ook Sjoerdsma van D66 valt Trump bij:
"Het was de afgelopen jaren pijnlijk om te zien dat de Veiligheidsraad de herhaalde inzet van chemische wapens in Syrië niet kon stoppen. Hoe opmerkelijk deze koerswijziging van Trump ook is, in dat licht is deze gerichte Amerikaanse actie begrijpelijk. Hopelijk herstelt het de norm en schrikt het Assad af opnieuw oorlogsmisdaden te begaan door chemische wapens in te zetten. EU moet ondertussen blijven zoeken naar een politieke oplossing en een grotere rol voor zichzelf opeisen. "
Toen duidelijk werd dat Trump een aanval overwoog, nam SP-Kamerlid Karabulut daar stelling tegen:
De Roon, woordvoerder van de PVV, volstond op Twitter met het nog even uitleggen dat een lange afstandsraket militair gezien handig is en te verwijzen naar zijn wens dat Nederland kruisraketten aanschaft. (kosten naar schatting minstens 1,5 miljoen dollar per stuk)
Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben 39 van 59 afgevuurde Tomahawk-raketten hun doel gemist.
Joël Voordewind van de ChristenUnie maakt voorbehoud voor steun:
In de Volkskrant stelt Van Ojik van GroenLinks:
"Iedereen die de impact van de gifgas aanval zag, begrijpt dat een reactie niet uit kon blijven. Wel is het essentieel dat deze reactie van tot nu toe zo onvoorspelbare Trump wordt ingebed in bredere internationale inzet om Assad ter verantwoording te roepen en herhaling te voorkomen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.