43

Haags café weert haatprediker

Beeld: YouTube
Beeld: YouTube

Het Haagse café Dudok heeft een bijeenkomst met de Zuid-Afrikaanse zanger en filmmaker Steve Hofmeyr afgelast vanwege diens racistische uitlatingen. Dat meldt het AD. Hofmeyr is omstreden vanwege zijn beweringen dat de zwarte bevolking van Zuid-Afrika verantwoordelijk is voor de Apartheid.

Het verbod op de bijeenkomst was aangevraagd door Raadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij. Volgens haar is het onwenselijk dat ‘deze man zijn verwerpelijke gedachtegoed in Den Haag verspreidt’. Faïd had het stadsbestuur verzocht optredens van Hofmeyr te voorkomen.

Hofmeyr zou in Den Haag worden geïnterviewd door PVV-Kamerlid en ideologische medestander Martin Bosma. De PVV, doorgaans groot voorstander van het weren van haatpredikers, noemt het weigeren van Hofmeyr ‘een schande’. Bosma is zelf auteur van een boek waarin hij beweert dat witte kolonisten Zuid-Afrika leeg aantroffen, waarna zwarte Afrikanen uit een buurland het paradijselijk avontuur van de kolonisten bruut verstoorden.

In april werd in Amersfoort ook al een optreden van Hofmeyr geannuleerd omdat restaurant Zandvoort aan de Eem, waar het evenement plaatsvond, zich niet met de extreemrechtse zanger wilde inlaten. ‘Zandfoort is blij dat zij hiermee hebben kunnen voorkomen dat dit gedachtegoed verspreid wordt in Amersfoort,’ liet de eigenaar weten.

Martin Bosma heeft laten weten dat zijn gesprek met Hofmeyr gewoon doorgaat, zodra hij een nieuwe locatie heeft gevonden.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)